Kada su pre tri godine napravili prve horove u Čačku i Gornjem Milanovcu, Čačanin Nenad i Nemica Izabel Azanjac nisu ni slutili da će on dostići cifru od 300 članova. Hor sa ovolikim brojem pevača jedini je u ovom delu Evrope, a specifičan je i po repertoaru koji izvode, zbog čega nosi naziv “Pop hor”. Sastav ovog hora je posebna priča, jer većina članova ne zna note, već peva iz duše, a s takvim pevanjem se tonalitet ne maši.

Tvorci ove raspevane družine uskoro planiraju da iznenade domaću javnost, tako što će ovaj hor po prvi put nastupati u punom sastavu, u decembru kada se obeležava Svetski dan horskog pevanja.

IMG_5581.jpeg
Privatna Arhiva 

- Svi naši polaznici iz Gornjeg Milanovca, Čačka, Kragujevca, Novog Sada, Vrbasa, Beograda i Kruševca, njih oko 300 po prvi put će nastupiti zajedno u jednom velikom tržnom centru. Otkriću da je u pitanju jedan veliki srpski grad , a prostor zatvoren i akustičan. Ideja je da iznenadimo slučajne prolaznike i ulepšamo im dan – priča dirigent Nenad Azanjac, inače profesor klavira i horskog pevanja.

Inače, slične muzičke performanse smo gledali na društvenim mrežama, kada operski ili drugi pevači, muzički virtuozi svojim spontanim nastupima oduševe slučajnu publiku po aerodromima, vozovima, stanicama metroa i slično. Performans sa 300 horista u ovom delu sveta, nije zabeležen.

Sličan hor u ovom delu Evrope postoji još jedino u Sloveniji, a oformio ga je Beograđanin Nikola Nikolić, Nenadov kolega sa klase na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Beogradu. Probe tog hora se izvode u Ljubljani, sa neuporedivo manje članova.

IMG_5580.jpeg
Privatna Arhiva 

- Naš hor je zanimljiv i po tome što u njemu može svako da peva, prijem je bez audicije I predznanja o muzici. Jedini uslov je da se pevanje voli – kaže Nenad, srpskoj javnosti poznat kao Di Anđelo.

Članovi ovog hora su pretežno dame a među njima su predstavnice gotovo svih profesija, počev od kozmetičara i kasira, preko lekara, pravnika i inženjera, pa sve do onih u biznisu, IT-u i menadžmentu, čije mesečne zarade premašuju 10.000 evra.

Sve dame odaju utisak skladne pevačke ekipe, a u učionici Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" gde vežbaju Čačanke, razlikuju se samo po tome da li pevaju alt ili sopran.

IMG_5566.jpeg
Privatna Arhiva 

Pop hor Di Anđelo vodi sa suprugom Izabelom, Nemicom koja je u svojoj domovini završila Konzervatorijum za glumu i pevanje. Žive u jednom selu nadomak Gornjeg Milanovca, gde su nedavno dobili naslednika.

Izabela je diplomirala na temu razvoja čoveka pod uticajem pevanja, tvrdeći da svako ko je naučio da govori, ume i da peva.

Ovih dana probe Pop hora počinju u Šapcu, Smederevu, Požarevcu i Kraljevu.

Polaznice hora u Čačku su redovne na probama koje uvek počinju raspevavanjem i vežbama disanja, kao kod pravih profesionalaca.

- Mene je hor preporodio. Jedva čekam četvrtak kada znam da ću raditi ono što najviše volim, a to je da pevam. Na probe dolazim sa osmehom koji mi traje do sledeće probe, energija je neverovatna. Imam 65 godina, živim sama i hor mi je promenio život. Kao pensioner sam veoma aktivna, ali ovo je nešto sasvim drugačije – kaže kroz osmeh Čačanka Slavica Bogdanović, nekadašnji trgovac dodajući da je hor mesto na kojem je ponovo obnovila davno zaboravljen rok i pop repertoar iz mladosti.

Kurir/D. Čeković