Predstavnici PKS RPK Kruševac sa privrednicima posetili su proviniciju Liaoning i grad Šenjang u Kini.

U organizaciji Kinesko centralno-evropske logističke zone CECZ u Budimpešti i Vlade provinicije Liaoning organizovana je poslovna poseta privrednih delegacija iz Srbije, Mađarske i Rumunije.

Кина 3.jpg
RPK Kruševac 

-Delegacije su tokom posete obišle više kompanija u provinciji Liaoning, nemačko-kineski industrijski park i mini sajmove. Posetili smo više kompanija iz oblasti metaloprerađivačke industrije, gumarske i lake industrije (tekstila i modne industrije), kaže Maja Marković, direktorka RPK Kruševac.

Кина 2.jpg
RPK Kruševac 

Prema njenim rečima, privreda Šenjanga, glavnog grada provincije Liaoning na severoistoku Kine, jedna je od okosnica kineske industrije, posebno u sektoru teške industrije, sa snažnim osloncem na proizvodnju čelika, mašinstva, proizvodnju opreme i metalurgiju. Pored teške industrije grad ima razvijenu automobilsku industriju.

Кина 4.jpg
RPK Kruševac 

Jedan od najvažnijih igrača u ovom sektoru je "BMW Brilliance Automotive", zajedničko ulaganje između nemačkog "BMW"-a i kineske kompanije "Brilliance Auto". Ovo je privuklo veliki broj dobavljača i proizvođača automobilskih delova u grad, dodatno jačajući industrijski sektor. BMW u Šenjangu ima fabrike koje su među najvećim u svetu i koje proizvode vozila i za kinesko i za globalno tržište.

Кина 6.jpg
RPK Kruševac 

Šenjang je takođe važan centar za kinesku avionsku industriju. Pored razvijene teške industrije grad je u poslednjih 20 godina intenzivno radio i na modernizaciji lake industrije, a neke od fabrika su delegacije imale priliku da posete.

Tokom posete održano je više konferencija i sastanaka privrednika u cilju uspostavljanja privredne saradnje.

Kurir/Ž. Milenković