Umesto crkve, po predanju iz 14. veka, arheolozi užičkog Narodnog muzeja pronašli su u novovaroškom selu Senište praistorijsku humku sa ostacima kamenog plašta.

Deo imanja, zvani Crkvine, Mutavdžići decenijama unazad, niti su obrađivali, niti su tu, na svetoj zemlji kako kažu, stoku puštali.

„Crkvina, evo ti nođe bio vašar, narod ovde dolazio, pričišćivao se, venčavao se... Bila drvena crkva, kažu da su je Turci zapalili“ priseća se Rada Mutavdžić iz Seništa kod Nove Varoši.

I tragom predanja o crkvi iz 14. veka, arheolozi užičkog Narodnog muzeja, uz podršku Ministarstva kulture, počeli su iskopavanja i prvi nalazi, deo keramičke posude, bronzana narukvica i kameni privezak su ih odveli u praistoriju.

„Možda već neki drugi dan smo došli do zaključka da se ipak radi o praistorijskoj humci na osnovu ovog kamenog plašta i naravno nedostatka arhitetkture koja bi zahtevala da je crkva brvnara... Trebalo je da se pojavi arhitektura i onda su nas svakako iznenadili nalazi koji ukazuju da se radi o praistoriji, odnosno o bronzanom dobu“, ističe Marina Kotarac, kustos Narodnog muzeja Užice.

RTS Pronađena praistorijska humka kod Nove Varoši

Sakralne humke u tom periodu uvek su bile kružnog oblika, pokrivene kamenim plaštom kako bi duše pokojnika bile vezane za kamen, kažu arheolozi.

„Taj beli kamen je u stvari taj praistorijski kameni plašt sa kojim je bila cela humka pokrivena. Kada dodjemo do plašta u ovom segmentu, treba dobro da se iščisti, da se kamen lepo izbeli, da se vidi njegova struktura, da se fotografiše, iscrta i onda dolazi onaj najzanimljivi deo – skidanje plašta, tj. kamena, i svo ono do čega treba da dodjemo je ono najuzbudljivije. To je sakralna arhitektura, logično da očekujemo skelet“ naglašava Radmila Jović kustos Narodnog muzeja, Užice.

Do kraja oktobra arheolozi će raditi na iskopavanju jugozapadne četvrtine humke, a nastavak istraživanja prvog praistorijskog lokaliteta u Seništu, planiran je za narednu godinu, dok meštani dodaju da im predanje nalaže da u Crkvinama sagrade hram.

Kurir.rs/RTS