Nenad Ilić, profesor harmonike u Muzičkoj školi „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici, snimio je svoje prvo autorsko delo – kolo koje u sebi nosi bogatstvo narodnog duha i muzičke tradicije Srbije. Ovim projektom, Nenad se posvetio očuvanju i promociji tradicionalne muzike, ističući se kao jedan od retkih muzičara koji s posebnim entuzijazmom čuvaju kulturno nasleđe. Sa bogatim iskustvom i dugogodišnjim radom u oblasti muzike, Nenad je odlučio da kroz svoje autorsko delo doprinese očuvanju narodnih običaja i običaja.

Nenad Ilić, profesor harmonike iz Noćaja, posvećen je očuvanju tradicije i narodnih običaja kroz muziku. Nedavno je snimio novo kolo u narodnom duhu, ističući se kao jedan od retkih muzičara koji čuvaju i neguju ovaj segment kulturnog nasleđa. Sa svojih pet godina, Nenad je započeo muzički put, a danas predaje u Muzičkoj školi „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici.

unnamed(1).jpg
Kurir.rs/D.Š. 


„Počeo sam da se bavim muzikom za mene sada davne 1998. godine kada sam krenuo u muzičko zabavište, koje je, ukoliko se dobro sećam, u to neko vreme i počelo sa radom. Po završetku zabavišta upisao sam i osnovnu muzičku školu ‘Petar Krančević’ u Sremskoj Mitrovici, zatim sledi i istoimena srednja škola tokom koje sam osvajao razne nagrade na mnogobrojnim takmičenjima,“ priča Nenad.

Njegova ljubav prema harmonici preneta je s oca, velikog ljubitelja muzike, posebno harmonike, iako sam nikada nije svirao. Nenad je od samog početka svirao dugmetaru, instrument kojem je ostao veran i danas.


„Sviram dugmetaru od samog starta, nikada nisam pokušao da sviram neki drugi instrument, nikada nisam imao želju za tim, a ni dan danas se tako nešto nije javilo u meni. Harmonika je najmlađi instrument, ali da ne bih pričao o njoj samoj i njenoj istoriji, ono što je meni najvažnije jeste što na harmonici mogu da odsviram šta god pomislim, vrlo dobro me sluša,“ dodaje on.

Nenadova posvećenost muzici nastavila se kroz formalno obrazovanje. Nakon osnovne i srednje muzičke škole, odlučio je da nastavi studije na Muzičkoj akademiji u Bijeljini, u klasi profesora Vojina Vasovića, kod kojeg je završio i master studije. Danas, kao profesor u školi gde je stekao prve muzičke korake, Nenad prenosi svoje znanje i ljubav prema harmonici na nove generacije.

Njegovo najnovije kolo, snimljeno u narodnom duhu, predstavlja još jedan korak ka očuvanju i promociji bogate muzičke tradicije Srbije. Nenad se trudi da u svakom trenutku pruži nešto kvalitetno, koliko je to u njegovoj moći, verujući da muzika može povezati ljude i očuvati njihove korene.

unnamed(2).jpg
Kurir.rs/D.Š. 


„Kako godine prolaze, shvatio sam da muziku treba približiti narodu na način koji je blizak njihovim srcima, ali bez skretanja u kič i šund. U želji da očuvam našu tradiciju i folklor, odlučio sam da snimim autorsko kolo koje sam komponovao. Kolo, snimljeno u studiju i sa harmonikom koju sam svirao, završeno je pre dve nedelje. Moja ideja je da mladim generacijama pružim nešto kvalitetno, što će ih povezati sa našom bogatom muzičkom baštinom. Pokušavam da probudim interesovanje za kvalitetnu muziku i da omogućim publici da uživa u nečemu što je autentično i u skladu sa našim tradicijama...

- Želeo sam da ponudim nešto što je blisko svima nama, ali ujedno i sa očuvanim vrednostima i kvalitetom. Tako želim da doprinosim očuvanju naše kulturne baštine i da je prezentujem na način koji će inspirisati i privući nove generacije,“ objašnjava Noćajac.

„Trudim se da čuvam tradiciju, običaje i da prezentujem nešto kvalitetno koliko je u mojoj moći,“ zaključuje Nenad.

Kurir.rs/Dijana Šćekić