LOZNICA – Grad Loznica ove kao i prethodnih godina daje odgovarajuće podsticaje vlasnicima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Ponovo mogu konkurisati za investicije u fizičku imovinu, nabavku priključnih poljoprivrednih mašina, sadnica voća, staklenika, plastenika, protivgradnih i mreža za senčenje, sistema za navodnjavanje, opreme u pčelarstvu, za reproduktivni materijal – veštačko osemenjavanje, i za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Konkursi raspisani sredine jula traju do utroška predviđenog novca, ili do 1. decembra.

Prema informacijama Odeljenja za privredu lokalne samouprave najviše novca, 27 miliona dinara odvojeno je u lokalnom budžetu za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, a po milion i po dinara za osiguranje i veštačko osemenjavanje.

LOZNICA - Poljoprivreda važna grana.jpg
T. Ilić 

Najveće interesovanje je kao i prethodnih godina za investicije u fizičku imovinu pa je do sredine ovog meseca za tu meru obrađeno 285 zahteva, a sa tridesetak neobrađenih, ima ih nešto više od tri stotine i isplaćeno je nešto malo više od 24 miliona dinara. Za osiguranje je bilo pet, a veštačko osemenjavanje jedan zahtev, ali oni po pravilu u većem broju stižu u novembru kada se predaju takvi zahtevi.

Kao ističu u Odeljenju za privredu izdvajanja su na lanjskom nivou, a najbitnije je da koliko se zahteva podnese sve se isplati, a da ima potrebe za uvećanjem iznosa to bi se i uradilo. Za kupljene nove mašine, poljoprivrednu mehanizaciju maksimalno se dobija do 200.000 dinara, a do 150.000 za novu opremu, višegodišnje zasade i kvalitetna priplodna grla. Na području Loznice poljoprivredom se bavi nešto više od 4.700 aktivno registrovanih domaćinstava, a još jednom broju ljudi to je dodatna grana privređivanja.

LOZNICA -Osiguranje i veštačko osemenjavanje.jpg
T. Ilić 

Grad poljoprivredu podržava i kroz nabavku protivgradskih raketa, za četiri i po miliona dinara nabavljene 72 za devet automatskih protivgradnih stanica, unapređivanje kvaliteta zemljišta kalcifikacijom, kao i redovnim merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije gazdinstava.

Inače, Loznica po raznim modelima već petnaestak godina subvencioniše poljoprivrednike, a jedan od njih su i ovi konkursi.

Kurir.rs/T.Ilić