Slučaj Ilije M. iz Laćarka kod Sremske Mitrovice postao je pravna enigma koja privlači pažnju javnosti. Iako smrt jednog od supružnika automatski prekida brak, porodica preminule supruge odlučila je da nastavi brakorazvodnu parnicu koja je bila pokrenuta pre njene smrti. Ovaj neuobičajeni postupak otvara pitanje o pravnim posledicama za imovinske odnose i prava preživelih partnera.

Ilija M. se venčao 2009. godine i sa suprugom je živeo u porodičnoj kući u Laćarku. Njihov brak počeo je da se urušava kada se njegova supruga teško razbolela, što je dovelo do podnošenja zahteva za razvod. Kako Ilija tvrdi, zahtevi za razvodom nisu bili zajednička odluka, već je inicijativa došla od njene majke i sestre, nekoliko meseci pre njene smrti 2022. godine.

Sremska Mitrovica (3).jpg
Privatna Arhiva 

Nakon smrti supruge, Ilija je očekivao da će se parnica prekinuti, smatrajući da "nas je Bog već razveo, nažalost." Međutim, porodica preminule supruge odlučila je da nastavi proces razvoda, što je Iliju ostavilo u šoku.

- Niko nije ni spominjao razvod u tom trenutku, zapravo smo pokušavali da se pomirimo - rekao je Ilija.

Centralna tačka spora postala je imovina – stan u Beogradu, koji je Ilija ponudio njenim unucima, kao i porodična penzija, koju je smatrao svojim pravom.

- Nije mi do imovine. Hteo sam da dam polovinu stana njenim unucima, ali mene zanima penzija, jer sam se brinuo o njoj dok je bila bolesna - izjavio je Ilija. On dodaje da su pokušali da se dogovore van suda, ali porodica nije bila zainteresovana za takav ishod.

Ilija se suočava sa mogućnošću da izgubi ne samo imovinu već i pravo na porodičnu penziju.

Sremska Mitrovica (1).jpg
Privatna Arhiva 

- Moj pravni zastupnik mi govori da 99% gubim ovaj slučaj. Ali ja se neću predati, vodim se istinom - izjavio je on, očigledno potresen celokupnom situacijom.

Njegov odnos s porodicom pokojne supruge, kako kaže, bio je loš čak i pre njene smrti, a nakon toga dodatno se pogoršao.

- Nisam ni znao da su pokrenuli pravne radnje sve dok nisam dobio poziv. Osećam se jako povređeno, jer njihova želja da nas razvedu sada, nakon njene smrti, nema logike. Bog nas je već razveo - kaže Ilija.

Porodica pokojne supruge insistira na tome da Ilija nije ispunjavao svoje dužnosti prema supruzi u njenim poslednjim danima, što je ključna tačka njihove tvrdnje u sudskom postupku.Ilija, međutim, odbacuje te optužbe, tvrdeći da je uvek bio uz nju i da su pokušali da reše nesuglasice pre nego što je bolest učinila svoje.

Ovaj slučaj mogao bi da postane pravni presedan u Srbiji, pogotovo kada se radi o pitanjima razvoda u kontekstu smrti jednog od partnera. Pravni eksperti podsećaju da je smrtna kazna braka definitivna, ali ovakvi postupci ukazuju na kompleksnost pravnog sistema i emotivne posledice koje ostaju za preživele.

Sremska Mitrovica (2).jpg
Privatna Arhiva Sremska Mitrovica razvod posle smrti Ilija M

- Sudovi će morati da odrede kako će se razrešiti imovinska pitanja, ali očekujem da budu pravedni i razumni ljudi, jer ovo što se sada dešava je neverovatno - zaključuje Ilija. On veruje da bi dogovor mogao biti postignut bez daljeg sukoba, ali porodica pokojne supruge ostaje čvrsto pri svom zahtevu.

Pravo na porodičnu penziju?

Ako porodica pokojne supruge želi da Ilija izgubi pravo na penziju, to može biti, verovatno iz imovinskih razloga. Njihova odluka da nastave brakorazvodnu parnicu nakon smrti supruge može biti motivisana željom da ospore njegovo pravo na porodičnu penziju, koja bi inače pripala supružniku preminule osobe. Time bi porodica mogla pokušati da promeni imovinsko-pravna pitanja u svoju korist, što uključuje i kontrolu nad stanom i potencijalnim penzijskim primanjima, smatrajući da Ilija nije ispunjavao svoje obaveze prema supruzi pre njene smrti.

Ako nema ko da nasledi penziju, motiv porodice pokojne supruge da ospori Ilijino pravo na nju mogao bi biti više emotivan, a ne isključivo imovinski. Takve situacije često proizlaze iz narušenih porodičnih odnosa, neprestanih nesuglasica ili osećaja da Ilija nije dovoljno brinuo o supruzi tokom njenog života. Porodica može smatrati da on ne zaslužuje penziju ili bilo kakvu finansijsku korist iz braka, pa žele da se formalno razvede posthumno kako bi simbolički osporili njegovu poziciju kao njenog preživelog partnera, iako je Ilija sa svojom ženom, kako kaže, proveo mnogo godina u lepom zajedničkom životu, gotovo do same smrti, kada su se počeli dešavati nemili događaji.

Kako se proces razvija, slučaj Ilije M. iz Laćarka nastavlja da izaziva kontroverze, postavljajući pitanja o tome gde se završava granica prava i počinje ljudskost u ovakvim teškim situacijama.

Kurir.rs/Dijana Šćekić