Početkom devedesetih godina voda sa seoskih bunara u Počekovini proglašena je tehničkom i nije bila za piće. Posle više od 30 godina, zdravu pijaću vodu dobijaju, pored Počekovine, i susedna sela u trsteničkkom kraju - Lopaš, Kamenjača i Ribnik.

Stigla voda 5.jpg
Opština Trstenik 

- Godine 2018. započeta je gradnja magistralnog cevovoda koja omogućava povezivanje sela sa desne strane Zapadne Morave na izvorište Zvezdan, čija je izgradnja koštala 80 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz opštinskog budžeta i od strane Direkcije za vode. Rezervoar u Počekovini od 250 m3 finansirala je opština Trstenik, izdvojivši 15,5 miliona dinara. Izgrađena je buster stanica od 5 miliona dinara, zamenjen deo cevovoda i urađena automatizacija, izjavila je Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Stigla voda 3.jpg
Opština Trstenik 

Nakon dobijanja rezultata ispitivanja vode, Zavod za javno zdravlje iz Kruševca potvrdio je da je voda u Počekovini ispravna i da su se stekli uslovi da se oko 4000 stanovnika priključi na izvorište Zvezdan. Zdravu pijaću vodu dobijaju, pored Počekovine, Lopaš,Kamenjača i Ribnik.

Kurir.rs/Ž. Milenković