Večeras u 19 časova u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvara se izložba "Putujuće šare Srbije", dr Milice Živadinović.Kao likovni umetnik održala je do sada preko 20 samostalnih izložbi u Parizu, Beogradu i širom Srbije najvažniji ciklusi "KosmoOko", "Kosmička harmonija" i "Putujuće šare Srbije".

Izložbu će otvoriti Maja Aleksić, direktorka Narodnog muzeja Vranje. 

Autorka dr Milica Živadinović je rođena u Beogradu 1975. godine. Živi i stvara između Pariza i Beograda od 1999. godine. Diplomirala je na Akademiji lepih umetnosti u Versaju, potom doktorirala na Univerzitetu Pariz. Doktorski rad pretočen u monografiju "Miodrag Mića Popovic, 1923-1996 - peindre a travers lesmailles du rideau de fer" objavila je 2014. godine na francuskom jeziku u izdanju Editions l’Age d’Homme iz Švajcarske i podršku Francuskog nacionalnog centra za knjigu (Centre National du Livre – CNL), a potom i na srpskom jeziku, u izdanju Orion Arta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike.

Autor je i monografija "Ornamenti Srbije - pirotski ćilim", Laguna, 2022 i "Čarolija pirotskog ćilima – kolekcija porodice Nikolić", Kosmik Art, Beograd, 2023. Kao likovni umetnik održala je do sada preko 20 samostalnih izložbi u Parizu, Beogradu i širom Srbije, najvažniji ciklusi "KosmoOko", "Kosmička harmonija" i "Putujuće šare Srbije". Učestvovala je na preko 40 kolektivnih izložbi širom Evrope. Član je ULUS-a od 2008. godine i francuskog udruženja umetnika (Maison des Artistes).

Putujuće šare Srbije, izložba dr Milice Živadinović u Vranju Autor: Galerije Narodnog muzeja

"Kaleidoskop Srbije"

Projekat "Kaleidoskop Srbije" realizovala je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja putem konkursa za sufinansiranje projekata promovisanja kulture i umetnosti Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu 2019. godine. Projekat je predstavljen širom sveta posredstvom diplomatsko- konzularne mreže. Dobitnica je nagrade "Zvezda Beograda 2021", Kancelarije za mlade Grada Beograda.

Inspiraciju za ručno slikani nakit pronalazi u tradicionalnim motivima sa Balkana, posebno u šarama sa pirotskih ćilima, ornamentici na srpskim srednjovekovnim freskama, ali u i kosmičkim fenomenima.

U okviru izložbe nastupiće Bojan Bulatović, kontratenor i Dragana Dimić, klavir.

Izložba je izabraa na izlagačkom kokursu GM Vranje i finansijski podržana od strane Miistarstva kulture RS za 2024. godinu.

Kurir.rs/Tatjana Stamenković

  Bonus video:

00:44
izložba mlade umetnice Sare Milojević Izvor: Promo