Posle požara u mlekari „Kuč kompani“ u Kragujevcu, rezultati merenja kvaliteta vazduha pokazuju da u tom gradu nije došlo do prekomernog aerozagađenja, koje bi štetno uticalo na zdravlje građana.

Saopštenje, objavljeno na sajtu Grada i dostavljeno medijima, prenosimo integralno:

"Na osnovu akcidentne situacije prouzrokovane požarom u okviru napuštenog objekta mlekare „Kuč kompani" u petak 25.10.2024. godine oko 12 časova i 40 minuta, Institut za javno zdravlje Kragujevac, konstatuje da je koristeći rezultate automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Kragujevcu na lokaciji Kosovska 8 Agencije za zaštitu životne sredine RS, gde se na svakih sat vremena prate zagađivači vazduha sumpor dioksid, azotovi oksidi, prizemni ozon, ugljen monoksid i suspendovane čestice rm10 i rm2.5 , u periodu od 12 do 16 časova 25. 10. 2024. godine nije došlo do prekoračenja dozvoljenih koncentracija praćenih aeropolutanasa.

Takođe rezultati merenja kvaliteta vazduha Instituta za javno zdravlje Kragujevac za 25.10. 2024. godine, sa najbližeg mernog mesta fiksne stanice u odnosu na objekat koji je goreo, sa lokacije naselje Aerodrom škola „Mirko Jovanović" na kojoj se kontinuirano 24 sata mere zagađivači: sumpor dioksid, azotovi oksidi i čađ, kao i suspendovane čestice pm10 nisu izmerene više od dozvoljenih vrednosti.
Sumpor dioksid manje od 3µg/m³, azotovi oksidi 12µg/m³, čađ 39 µg/m³ suspendovane čestice pm10 33,7 µg/m³.
Zakonom dozovljene vrednosti za: SO₂ 150µg/m³, NO₂ 85 µg/m³, čađ 50 µg/ m³ čestice rm 10 50 µg/m².

2.jpg
MUP Srbije 

Uzimajući u obzir izmerene vrednosti sa najbližeg mernog mesta, u naselju Aerodrom gde nije dolazilo do prekoračenja dozvoljenih vrednosti, nije ni postojala opasnost od ugrožavanja zdravlja građana kvalitetom vazduha", navodi se u saopštenju koje je gradska uprava objavila.

Podsetimo, juče je požar zahvatio pogon od hiljadu kvadrata mlekare "Kuč kompani" u Kragujevcu u naselju Vinogradi. Intervenisalo je 30 pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac sa deset vozila, uključujući i kamion-dizalicu sa lestvama. Oni su uspeli da spreče širenje vatre na okolne kuće, pošto se mlekara nalazi u gusto naseljenom delu grada.

Povređenih nije bilo, jer je proizvodnja nedavno prekinuta, pa zaposleni nisu bili na svojim radnim mestima. O uzrocima požara znaće se više nakon istrage.

Inače, ovo je poslednjih meseci drugi veliki požar na kragujevačkim fabrikama. Početkom avgusta izgorela je firma za proizvodnju peleta "Dorado".

Kurir.rs/D. Đusić