Treći "Međunarodni turistički oldtajmer reli prijateljstva" startovao je u Kruševcu. Višednevnoj vožnji putevima Rasine i Toplice prethodila je izložba starih vozila u vlasništvu tridesetak izlagača, u centru grada.

Najstariji eksponat na izložbi četvorotočkaša iz prošlog veka je Opel Olimpija iz 1952. godine. Najtraktivniji, 24 godine mlađi, dvosed kabriolet bračnog para Petković iz Kruševca, posebno stilizovanih za ovu priliku. Iznenađenje za domaću publiku je neočekivan broj starih modela kruševačkih tablica.

2024-10-26 22_21_45-Window.jpg
Printscreen/RTS 

“Moj auto je Ford Taunus MK1 model 1974. godište, 1600 kubika. Lično sam ga ja radio od početka do kraja, znači kompletnu restauraciju. To mi je neki hobi kojim se bavim. Što se tiče delova ima: Nemačka, Engleska. Ima sve, samo treba malo vremena da se nađe, i dosta novaca, verujte”, navodi Branko Radenković, kolekcionar oldtajmera iz Kruševca.

Miloš Ašanin, vlasnik oldtajmera iz Kruševca kaže da je i njegov oldtajmer u voznom stanju. “Trenutno nije u mogućnosti da se registruje jer čekamo prekid te privremene zabrane koju je Vlada donela da oldtajmeri ne mogu da se registruju. Sada će to da radi Agencija za bezbednost saobraćaja, tako da se nadamo novom zakonu i da to što pre krene u proceduru jer mnogo oldtajmera čeka na registraciju”, ističe Ašanin.

Zahvaljujući gostu iz Kopra, poznatom kolekcionaru automobila starijih od 30 godina, reli je zadržao međunarodni karakter.

2024-10-26 22_22_16-Window.png
Printscreen/RTS 

“Posedujem još par eksponata, imam Fijat 500 Topolino, 49-to godište, Trijumf Spidfajer 74-to, imam još par motora. Da smo mi tu non stop na istom mestu, onda bi ja došao sa prikolicom i dovezao onog malog 500 Fijata. A ovako tu idemo daleko i ne može izdržat on to”, ističe Viktor Mašalin, kolekcionar iz Kopra u Sloveniji.

Organizatorka Jelena Nikolić, iz auto moto kluba “Merilin Monro” u Ćićevcu kaže da je cilj ovog svega prezentacija naših turističkih organizacija, istorijskih znamenitosti, takođe i gastro specijaliteta, kuhinje, srpske. “I na ovaj način upoznajemo sve krajeve u Srbiji”, dodaje.

Iz Kruševca, reli nastavlja put Brusa i Kopaonika. Drugog dana destinacije su Lukovska i Kuršumlijska Banja. Tokom četvorodnevne vožnje učesnici relija posetiće i spomenik prirode “Đavolju varoš”, Prolom Banju i poznate domaćine, proizvođače šljivovice i vina iz okoline Blaca.