U Velikoj sali Narodnog muzeja Kruševac organizovana je 64. Oktobarska izložba slika, najstarija slikarska manifestacija u Srbiji, i biće otvorena do trećeg novembra.

- Oktobarska izložba je najstarija slikarska manifestacija u Srbiji, od ustanovljenja usmerena je ka godišnjem predstavljanju najnovijih ostvarenja kruševačkih umetnika, a ovogodišnjom temom Refleksija upućuje na različite vizije stvarnosti i ličnog iskustva, razmatrajući aktuelna pitanja i savremene pojave u društvu, kaže Nikola Pantelić, direktor Narodnog muzeja Kruševac.

Na izložbi su zastupljena 26 rada, 17 autora, različitih generacija, stilova i promišljanja, kao i pristupa likovnoj realizaciji – od tradicionalnih do savremenih medija: Dejan Aksentijević, Goran Vukadinović, Marko Vučković, Milutin Gajić, Radomir Đurić, Zoran Komatinović, Ivana Rajačić Lazarević, Mladen Lazarević, Snežana Ljušić, Jasmina Manojlović, Miloš Miljković, Vojin Pajić, Vanja Radojičić, Milan Radomirović, Matija Rajković, Jovanka Rašović i Ljiljana Simić.

Oktobarska izložba slika u Kruševcu Autor: Ž. M.

U okviru ovogodišnje izložbe, u znak sećanja na stvaralaštvo nedavno preminulog akademskog slikara Bratislava Nićiforovića (Kočani, Makedonija, 1935 – Kruševac, 2024), izloženi su njegovi radovi, koji se nalaze u likovnim zbirkama Umetničke galerije i Narodnog muzeja Kruševac.

Ovogodišnja otkupna nagrada pripala je Goranu Vukadinoviću, za diptih R1 (ulje na papiru, 2022). Izložba je otvorena do 3. novembra 2024.

Kurir.rs/Ž. Milenković