Iz Đakovice je od 1999. proterano oko 12.000 Srba, danas u tom gradu živi samo pet Srpkinja, i to u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Srpskoj ulici u samom centru grada

BEOGRAD - Oko 200 raseljenih Đakovčana krenuće večeras organizovano autobusima iz Beograda, Jagodine, Rače i Kraljeva u Đakovicu, gde će u sredu obeležeti praznik Uspenja presvete Bogorodice, slavu Srpske ulice i tog grada na jugu Kosova i Metohije.

Predsednik Udruženja Đakovčana Đokica Stanojević rekao je da će oni tom prilikom poslati apel i prištinskim vlastima i Beogradu da učine sve kako bi im se omogućio povratak u napuštene domove.

Iz Đakovice je od 1999. godine proterano oko 12.000 Srba, danas u tom gradu živi samo pet Srpkinja, i to u manastiru Uspenja presvete Bogorodice u Srpskoj ulici u samom centru grada. I manastir i sama Srpska ulica stare su oko 600 godina.
Prema rečima Stanojevića, koji je organizator obeležavanja slave, svečanom ručku u porti manastira prisustvovaće oko 500 raseljenih Đakovčana koji će doći iz svih delova Srbije i Kosova i Metohije. Udruženje je prvi put organizovalo odlazak na slavu u Đakovicu 2000. godine. Đakovčani su slavu proslavljali u rodnom gradu i 2004. na temeljima u martovskom nasilju uništenog manastira. Manastir je obnovljen 2005. godine zajedničkim sredstvima SPC i građana.