Šid je 8. februara bio centar gastronomske tradicije, jer su održane dve manifestacije koje slave jedinstvene sremke specijalitete - 28. Sremska kobasicijada i Šidska kobasicijada. Oba događaja imaju zajednički cilj: očuvanje tradicionalnih sremskih proizvoda, poput kobasica i kulena, i pružanje podrške malim proizvođačima, ističu organizatori.

Šidska kobasicijada je ove godine privukla brojnu publiku, a u takmičenju je učestvovalo više od 30 takmičara. Takmičari su se nadmetali u različitim kategorijama, uključujući obradu svinja, brzo jedenje kobasica, ispijanje piva, ali su ocenjivani i uzorci suvih fermentisanih kobasica. Ovaj događaj nije bio samo gastronomija, već i pravi test za ljubitelje dobrog smeha i zabave.

Na drugoj strani, u Slovačkom domu, održana je tradicionalna 28. Sremska kobasicijada. Takmičenje u suvoj fermentisanoj kobasici okupilo je više od 40 učesnika iz Srbije i šire, a manifestacija je ponela međunarodni karakter. Takmičari su se nadmetali u tri kategorije: Sremska kobasica, Međunarodna kobasica i Kulenova seka. Prijem uzoraka trajao je do 11 sati, a organizatori su obezbedili adekvatne nagrade za najbolje majstore.

Sremska kobasicijada i Šidska kobasicijada u Šidu Foto: Kurir/D.Š.

Obe manifestacije su imale bogatu gastronomsku ponudu i atraktivne nagrade, a posetioci su mogli uživati u vrhunskim proizvodima. Nakon proglašenja pobednika, organizatori su izrazili zadovoljstvo što su ove manifestacije nastavile da slave sremku tradiciju.

Šid je, bez sumnje, potvrdio svoj status kao važno gastronomsko odredište, a ove manifestacije su još jedan dokaz tradicije i kvaliteta sremkih proizvoda. Za kraj, titulu apsolutnog pobednika 28. Šidske kobasicijade ponela je Klaničara i prerada mesa "Lemaić K&M", dok je Sremska kobasicijada i ove godine bila pravo takmičenje za ljubitelje suve fermentisane kobasice.

Kurir.rs