Slušaj vest

Međunarodni festival Kišackog Kulena koje organizuje "Udruženje Kisački Kulen" održan je poslednje subote u februaru.

Manifestacija je obuhvatala takmičenje u pravljenju kobasica i ocenjivanje suvog fermentisanog kulena, kao i bogat kulturno-zabavni program za odrasle i decu.

Ono što svake godine privuče veliki broj posetilaca jeste pravi, domaći kulen, koji prema rečima Jakuš Duško (42) se pravi po starim receptima koje su mlađi nasledili od svojih baba i deda.

Duško živi u mestu Gložane i kaže da svaki domaćin sa sela se ponosi svojim umećima u pravljenju srpskih proizvoda.

- Svake godine prodajem ovde i u Turiji svoje proizvode. Žena je prodavala u Turiji, a ja ovde, šta znam, nekako baš volim Kisač. Jeste da je festival kulena, ali ja sve što donesem rasprodam, od slanine, kulena, preko kobasica i dimljenog vrata - kaže ovaj meštanin iz Gložana.

Međunarodni festival kulena u Kisaču Foto: Kurir.rs/Tijana Majkić

Posetioci iz raznih delova Srbije i inostranstva mogli su da probaju specijalitete iz mnogih vojvođanskih mesta. Proizvođača je bilo iz cele Srbije, a prvenstveno iz Kulpina, Gložana, Bačkog Petrovca, Selenče.

Majstori su vešto izbegavali odgovore na pitanja da li ima i koji je tajni sastojak kulena, a umesto odgovora i naši novinari su dobili osmeh i parče ove “poslastice” da probaju ili da “zaćute”.

Tajni sastojci jeste zapravo najbitniji elemenat kada su takmičenja u pitanju, a u Kisaču ih je više. Prvo su majstori predavali suvi kulen. U izdvojenom bifeu na stadionu kisačkog FK Tatra, stručni žiri je na probu i pregled primio na desetine uzoraka kulena koji su pažljivo evidentirani za ocenjivanje.

Ipak za sve posetioce glavna zabava bila je takmičenje “Kisačkog kulena”, a to je opet nasuprot nazivu manifestacije, zapravo takmičenje u pravljenju svežih kobasica, koje se kasnije prže i predaju žiriju na ocenjivanje.

Kurir.rs