KAKO SE ZAŠTITITI I OSTATI BEZBEDAN: Jul je mesec borbe protiv trgovine ljudima u Vranju (FOTO)

Kurir/T.S.

U Vranju je danas u centru grada u organizaciji Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja u saradnji sa ŠAF- om organizovana akcija radi podsećanja šire javnosti na sve postojeće važne telefone i važeće platforme u zemlji i na lokalu koji su dostupni svima kojima je potrebna pomoć kada je u pitanju bilo koja vrsta nasilja nad bilo kim.

"Ovo je vid borbe cele naše društvene zajednice protiv trgovine ljudima ali i svakovrsnog nasilja koje za posledicu može da ima povredu druge ličnosti, ugrožavanje dostojanstva i na kraju povredu osnovnih ljudskih prava i sloboda", ističu iz Lokalne mreže.

Proverom kroz evidenciju Višeg javnog tužilaštva u Vranju utvrđeno je da "u 2024. godini nije zaprimljena nijedna krivična prijava za krivično delo Trgovina ljudima iz čl. 388 Krivičnog zakonika", ukazuju nadležni.

Danijela Milosavljević, članica Gradskog veća, ovom prilikom se obratila i govorila o aktivnostima Lokalne mreže u prethodnom periodu. ,,Odlučili smo da do kraja meseca obeležavamo ovu značajnu i odlučnu akciju. Ovo je zajednička borba cele naše društvene zajednice protiv trgovine ljudima ali i svake vrste nasilja, a sve relevantne institucije će preduzeti svoje mere i aktivnosti u pružanju pomoći. Prema informacijama od strane policije i tužilaštva, tokom prethodne godine nije bilo nijednog prijavljenog slučaja trgovine ljudima".

Današnjoj akciji priključili su se i volonteri Kancelarije za mlade, predstavnici Crvenog Krsta kao i predstavnici Udruženja građana Atina. Prisutnima se na skupu obratio Luka Trajković, koordinator Kancelarije za mlade, Sanja Dimić, stručni saradnik za programske aktivnosti Crvenog Krsta i Bojana Nakić ispred Udruženja građana Atina.

Kako se zaštititi i ostati bezbedan Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima biće obeležen akcijom o poznavanju fenomena trafikinga U akciji će obučeni vršnjački volonteri, edukatori Crvenog krsta Vranje u saradnji sa članovima Kancelarije za mlade Grada Vranja organizovati mini edukaciju na temu trgovine ljudima za sve prisutne na Jumkovom bazenu.

Prisutni će popunjavati upitnik o poznavanju fenomena trafikinga. Biće podeljeni flajeri i propagandni materijal koji sadrži osnovne pojmove i preventivna uputstva kako se zaštititi i ostati bezbedan. Ove godine, kao i prethodne godine, aktivnosti Lokalnog antitrafiking tima podržaće i Lokalna mreža za prevenciju vršnjačkog nasilja Grada, saopštavaju iz Lokalnog antitrafiking tima.