LEPOTA KOJA PLENI, OVO MESTO JE OMILJENO MEĐU JUŽNJACIMA: Vode iz više od čak stotinu reka napajaju ovo JEZERO - ČUDO PRIRODE

T.s.

Srbija obiluje posebnim predelima koji se izdvajaju prirodnim lepotama. Jedna od takvih destinacija za uživanje je zasigurno Vlasinsko jezero.

Rame uz rame sa ostalim planinskim lepoticama čini "našu najlepšu Srbiju" Netaknuta priroda i lepota koja krasi Vlasinu privlači i brojne turiste ne samo iz Srbije već i regiona.

Evo zašto je Vlasinsko jezero omiljena destinacija za odmor

Rajski mir i nenarušene prirodne lepote Vlasine imaju posebnost što je i izdvaja od ostalih turističkih destinacija naše lepe Srbije. Boravak na ovoj destinaciji je itekako značajan za zdravlje. "Sećam se porodice iz Slovenije koja je svake godine boravila na Vlasinskom jezeru dok njihovo dete nije izlečilo astmu. Ljudi se ovde opuste vazduh je planinski, svežiji i čistiji, a za odmor je to najvažnije. Vlasina je za uživanje i u letnjem, ali i u zimskom periodu. Jezero, planina, šuma i rajski mir", ističu meštani.

Vlasina okom onih koji je vole

Gostoprimstvo meštana je nadaleko poznato, a turisti napominju da su Vlasinci pravi domaćini.

"Ovde ćete probati borovnicu, divlje jagode, maline , svuda oko vas je lekovito bilje od kantariona, hajdučke trave do majčine dušice. Šljiva "džanarika" je rado degustirana. A ko nije probao vlasinski sir ne zna koliko je poseban po pripremi, a onda i po ukusu i izgledu. Posebna atrakcija su kladenci izvori pijaće vode u dvorištima ovdašnjih domaćinstava ", pričaju zaljubljenici u Vlasinu.

Vlasinci brigu brinu, jer žele da sačuvaju sve blagodeti i lepotu svoje Vlasine kako bi bili ponosni na nju kad dočekuju turiste.

Vlasinska visoravan, sa Vlasinskim jezerom i njegovim priobaljem proglašena je uredbom Vlade Republike Srbije 2006. predelom izuzetnih odlika prve kategorije pod imenom "Vlasina", koji obuhvata površinu od 12.740,90 hektara.

Vlasinsko jezero se nalazi na teritoriji opštine Surdulica na oko 1.200 metara nadmorske visine. Izgradnja brane 50-ih godina prošlog veka je na položaju nekadašnjeg blata Vlasine stvorila jezero. Ono je najveće i najviše veštačko jezero u Srbiji, ukazuju stručnjaci.

Nekada su preko njega prelazili đaci pešaci koji su prva četiri razreda pohađali u školi na Đumruku, a onda su obrazovanje do kraja osmogodišnjeg školovanja nastavljali sa druge strane jezera u školi na Ridu. Prisećaju se da su uvek pešačili u grupi odolevajući tako oštrim vlasinskim zimama i zavijanju vukova koji su se neretko oglašavali iz šuma sa planinskih visoravni Vlasine.

Plutajuća ostrva, koja nastaju pri dizanju vodostaja jezera su specifičnost Vlasinskog jezera. Bogatstvo florom i faunom prostranstvo pod livadama, pašnjacima i šumama u kojima se nalazi raznovrstan biljni i životinjski svet su samo neke od karakteristika ovog kraja.. Vlasinsko jezero je bogato i ribom, grgečom, klenom, somom, šaranom, belim amurom i pastrmkom.

Vlasina je vazdušna banja tvrde oni kojima je Vlasina pomogla da ojačaju svoj organizam, poboljšaju krvnu sliku i reše problem sa respiratornim infekcijama nakon čestih boravaka na ovoj planini.

Saglasni su da je Vlasina čudo prirode.