GALIJA PESMAMA RAZGALILA: Koncert ispred Kur-salona u Banji Koviljači

T. Ilić

Ko zna zna, ponovo se potvrdilo sinoćnim (sreda) koncertom niške Galije
održanim u banjskom parku, ispred čuvenog Kur-salona u "Kraljevskoj banji".

Neša Galija i ekipa potvrdili su da ne traju slučajno gotovo pet decenija, zvanično postoje od 1976. godine, a sudeći po tome kako sviraju i pevaju muzička penzija nije na horizontu.

Ovoga puta Galija je održala koncert povodom tri i po decenije rada Dečjeg odeljenja Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Banja Koviljača", "za svu decu koja su na lečenju u ovoj renomiranoj ustanovi’", kako je to rekao Neša na koncertu.

T. Ilić 
foto: T. Ilić

Galija je posle višegodišnjeg odsustva iz ovog kraja ove godine drugi put zasvirala u Vukovom zavičaju pošto su četvrtog dana 2024. nastupili na "Zimskom festivalu" u Loznici, na šetalištu pred nekoliko hiljada poštovalaca njihove muzike, a sada u šest kilometara udaljenoj Banji Koviljači. Ponovo se pokazalo da ova Galija ima još dobrog vetra u jedrima za mirnu i sigurnu plovidbu na talasima dobrih pesama i publike koja voli ono što oni rade.

Legendarna niška rok grupa ostavila je večni trag u muzičkim vodama nekadašnje Juge pa joj ni diskografska pauza ne smeta jer iza sebe ima pregršt dobrih pesmama, hitova koji traju decenijama. Oduševljeno su tako dočekane "Trube", ili "Kotor", a šta tek reći za "Da li si sanjala", "Na tvojim usanama", ili večitu "Još uvek sanjam", koje su tek delić bisera iz njihove muzičke ogrlice koju stvaraju tolike godine.

T. Ilić 
foto: T. Ilić

Dobro raspoloženi, poslovično do perfekcije usvirani, razgalili su publiku, ne samo njihove obožavaoce već i ostale, a među njima je bilo Kineza i Egipćana koji rade u ovdašnjim kompanijama. Nisu ovi stranci razumeli šta se tačno peva, ali im se svidela muzika i kažu da je baš dobro. Toliko im se dopalo da su neki svojim zeljacima u Kini i Egiptu preko telefona ‘’prenosili’’ deo koncerta.

Domaća publika je pevala horski sa bendom, igrala, uživala i odlično se provela u pravoj letnjoj, avgustovskoj noći. Kako neki rekoše, jeste Galija već bila ove godine, jeste da nisu odavno ‘’izbacili’’ novi album, ali su toliko dobri da ih vredi videti i čuti uživo, a kada nekome pesme traju kao njihove to sigurno nije slučajno. I nije, potvrdilo se i na koncertu u banjskom parku, gde se ‘’još uvek sanjalo’’ i sanjaće se i dalje dokle god Galija bude plovila. Sudeći po elanu njihovog nastupa oni još ne nameravaju da bace sidro i ostanu
u mirnoj luci.

Inače, u Koviljaču su doplovili zahvaljujući kompaniji ‘’Pejak–Handel’’ i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju, a ulaz je za sve posetioce koncerta bio besplatan.