ZAVRŠENA 114. SVETKOVINA DUŽIJANCE: Hleb od novog žita predat rukovodstvu Grada Subotice, uz Bandašičino kolo!

Kurir/N.H.

Centralna proslava 114. „Dužijance“ , tradicionalne svečane manifestacije koja se svakog leta održava u Subotici, povodom završetka žetelačkih radova, trajala je od petka, 9 avgusta do nedelje 11. avgusta.

Tradicionalno tamburaško veče najavilo je bogat trodnevni program na centralnom trgu Grada, takođe i svečane defilee risara u kočijama, okićenim tradicionalnim bunjevačkim narodnim vezom, predstavljanje bandaša i bandašice i njihovih pratilaca. Nije izostala ni ove godine, nagrada za najlepši izlog, s aranžmanima na temu žetve i „Dužijance“.

Kurir/N.H. 
foto: Kurir/N.H.

Baš kako je najavio sekretar organizacionog odbora ovogodišnje „Dužijance“ Miroslav Kujundžić, u subotu je održana Skupština risara u večernjim satima, a zatim su građani na Trgu uživali u nastupu folklornih ansambala.

U nedelju ujutro je centralna manifstacija započela povorkom iz crkve Svetog Roka, gde je upriličen blagoslov i ispraćaj izabranih bandaša Slađana Bošnjaka i bandašice, Lucije Ivanković Radaković.

Svečana povorka uputila se prema Katedrali, a na svetoj misi je besedio subotički biskup Ferenc Fazekaš, da bi učesnici povorke zatim tradicionalno krenuli ka Trgu Grada. Tamo su hleb od ovogodišnjeg žita bandaš i bandašica predali pomoćniku gradonačelnika Subotice, Srđanu Samardžiću.

Nakon obraćanja zvaničnika, učesnici su oko 20 sati zaigrali Bunjevačko Bandašičino kolo.

Kurir/N.H. 
foto: Kurir/N.H.

-Ova svetkovina je nastala iz potrebe da se na salašima ovog kraja, obeleži završetak napornih radova na njivi i izrazi zhavlnost na obavljenoj žetvi i plodovima sa zemlje. Tradicionalno je postala i više od narodnog običaja, a godinama ranije već je postala brend Subotice. Svetkovina od davnina čuva identitet naroda ovog kraja. „Dužijanca“ nosi simbol klasja žita, koje u svojoj stabljici nosi identitete svih građana Grada Subotice, bez obzira na njihovu nacionalnost i veriosipovest., što je i poruka negovanja zajedništva na ovom prostoru, istakao je Samardžić.

Direktor udruženja Bunjevačkih hrvata „Dužijance“, Marinko Piuković, istakao je da “Dužijanca” čuva tradicionalne žetvene običaje ovdašnje zajednice, a Jasna Vojnić je poručila „da bude blagosloveno svakozrno žita radi zajedničkog hleba“.

Pamte se poruke ranijih manifestacija “Dužijance“, da nas tradicija obavezuje „da ostajemo blagodrodni i precima, koji su svojim teškim i vrednim radom prehranili nebrojene generacije, koje su stvarale Suboticu i ostavile joj dragoceno nasledje i besceni dar“.

„Inicijativa Blaška Rajića, da „Dužijanca“ postane organizovana i javna svetkovina, bila je vizionarska, jer je omogućila njen kontinuitet proteklih više od jednog veka, tokom više od jedanaest decenija, kojima je, od izvorne tradicije salaša, postala i prepoznatljiva gradska svečanost, koju čuvamo i slavimo i u 21. veku“, istakao je gradonačelnik Subotice, na jednoj od prethodnih proslava „Dužijance“.