OTVOREN 91. VUKOV SABOR U LOZNICI: Čuvajmo naše pismo za buduće generacije

Kurir/T.Ilić

LOZNICA - Najznačajnija kulturna manifestacija u Srbiji, Vukov sabor koja čuvanje sećanja na lik i delo reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića (1787-1864) svečano je otvorena sinoć u Vukovom domu kulture.

Manifestacija koja se u Loznici i Vukovom Tršiću održava 91. put biće u znaku 200. godišnjice od rođenja srpskog pesnika Branka Radičevića, a traje do 15. septembra i završne svečanosti na Saborištu.

Posle ‘’Himne Vuku’’ posetioci su videli film ‘’Prvi Vukov sabor“ Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a onda se u ime grada obratio pomoćnik gradonačelnika Milan Jugović. Budućnost se najbolje kreira ako se u potpunosti posveti prošlosti i zato je naša obaveza da neprestano težimo iznalaženju novih načina sagledavanja značaja i veličine Vukovog dela i dostignuća, kazao je on. Kako je istakao, razgovor o Vuku ne može nikako biti isključivo filološki, jer je njegova reforma ’’odredila pravac društvenog kretanja Srbije kao istinska, progresivna, korenita reforma, našeg društva, jezika i kulture u celini’’.

- Vukova veličina ogleda se u u tome što je Srbiju, malu zaostalu tursku provinciju, postavio u žižu interesovanja evropskih kulturnih velikana. Što su zahvaljujući njemu evropska javnost i slavni književnici poput Getea, Puškina,braće Grim i ostalih, čuli i zainteresovali se za Srbiju. Tako na Vuka možemo gledati i kao preteču moderne kulturne diplomatije. U ovim danima najviše pažnje posvećuje se i govori o našem jeziku i pismu, našoj ćirilici. Sa pravom. ’’Što su gođ ljudi na ovome svijetu izmislili, ništa se ne može usporediti s pismom’’, kazao je on i ostavio nam najsavršenije pismo na svetu, našu azbuku. Zato moramo slediti njegovo zaveštanje da naše pismo, kao jedan od stubova našeg nacionalnog identiteta, negujemo i sačuvamo za buduće generacije – kazao je Jugović.

Kako je rečeno, zakoračili smo u desetu deceniju saborovanja u čast Vuka, a svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva kulture, Grada Loznice, članovi Programskog saveta Vukovih sabora, vladika šabački Jerotej, sveštenstvo i brojni gosti. Na otvaranju je viđen intermedijalni program posvećen muzici stihova Branka Radičevića, u kome je učestvovao Hor srbistike (nastavnici, saradnici i studenti Filološkog fakulteta u Beogradu), kojim diriguje profesor dr Minja Đurić.

Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Narednih dana saborovanja sledi više različitih programa, sve do nedelje kada će biti održana završna svečanost u Tršiću. Posle ‘‘Himne Vuku’‘, obraćanja gradonačelnika Vidoja Petrovića tradicionalnu saborsku besedu održaće ministar kulture Nebojša Selaković. Na otvorenoj sceni saborišta biće izveden program ‘‘Oda Branku Radičeviću“ u režiji Milorada Damjanovića, a programi ovogodišnjeg saborovanja završavaju se tradicionalnim saborskim poselom na istom mestu.

Kurir/T.Ilić 
foto: Kurir/T.Ilić

Podsetimo, u dvorištu Vukove, tada obnovljene i osveštane spomen-kuće 17. septembra 1933. održano je prvo saborovanje i od tada se svake godine, uoči Male Gospojine, u Tršiću okupljaju poštovaoci njegovog dela. Organizatori 91. Vukovog sabora su Centar za kulturu ‘‘Vuk Karadžić’‘ i Grad Loznica uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.