Za Vaskrs se domaćice rastrče po kuhinji kako bi spremile što bogatiju trpezu. Dečica nestrpljivo čekaju najradosniji dan kada, pored tucanja jaja, uživaju u poslasticama, a najviše se raduju pogači.

Potrebno je:

600 g pšeničnog glatkog brašna

1 kašičica soli
80 g šećera
1 vanilin šećer

1 g kvasca
2 jaja
250 ml mleka

Za premazivanje:
1 razmućeno jaje

Za ukrašavanje
3-5 kuvana jaja

Priprema:
Brašnu dodajte so, šećer, limun, vanil šećer, kvasac, jaja i toplo mleko. Zamesite glatko testo i ostavite pokriveno na toplom mestu da se diže dok se volumen ne udvostruči. Testo premesite i podelite na 3 ili 4 dela, zavisno od koliko delova želite da ispletete pletenicu. Ispletite pletenicu. Na pletenicu rasporedite kuvana jaja i premažite jajetom. Pletenica može biti duguljasta, okrugla ili u obliku srca. Ostavite da se testo odmori 15 minuta, a zatim je pecite na 180°C oko 40 minuta. Tokom pečenja pletenicu prekrijte papirom da ne bude pretamne boje.

profimedia0216442178.jpg
Profimedia 

Kurir.rs/foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: