Dijete su OUT! Čitav koncept modernih dijeta zasnovanih na „seči kalorija“ je potpuno pogrešan, a iz jednog primera ćete shvatiti i zašto: 100 kalorija putera i 100 kalorija povrća imaju istu kalorijsku vrednost, ali ne i isti značaj za rad vašeg organizma i energetski balans.

Prvi korak: razumite kalorije

Kalorije nisu samo broj. Ako je preporučeni dnevni unos kalorija za žene do 2.200 dnevno važno je znati da samo 500 kalorija manje na dnevnom nivou, odnosno pola kilograma nedeljno manjeobezbeđuje zdravu i umerenu dijetu. To vam ostavlja više nego dovoljno prostora da uživate u svim namirnicama bez ikakvog odricanja, posebno ne „paklene trojke“ – hleba, pića i slatkiša. Sa tim se slaže dijatoterapeut dr Budimka Novaković - „Retko kada ljudima nešto izbacujem iz ishrane, samo je pitanje izbora namirnica, a mnogi koji žele da smršaju čak i obogate svoju ishranu novim. Postoje neke namirnice koje nam omogućuju da unesemo sve što nam treba, a da pritom mi ne unesemo ono što nam ne treba“

Drugi korak: aktivirajte se

Teško je ograničavati unos hrane u toku dugog vremenskog perioda, pa se u tom slučaju savetuje da pojačate fizičku aktivnost koja može biti “propusnica“ pri konzumiranju omiljenih namirnica tako da ne škode vašoj liniji. Na taj način ćete uspeti da se osećate slobodno u pogledu biranja namirnica i održite težinu. Važno je razumeti da je fizička aktivnost neophodna u cilju trošenja kalorija. Ako niste baš veliki ljubitelj iste, to ne znači da morate da se opteretite treniranjem u teretani pet puta nedeljno. Verovali ili ne, dovoljna je samo jedna šetnja od sat vremena da utrošite u proseku oko 200 kalorija. Možda je baš tih 200 kalorija ona užina tokom koje ste sebi dozvolili da pojedete nešto slatko. Ne samo što ćete se lepše i zdravije osetiti već ćete znati da radite nešto dobro za sebe.

Treći korak: uživajte u ukusima

Čim je neka namirnica previše ukusna odmah počinje da vas opseda savest šaljući poruke da je sigurno loša po liniju jer se “podrazumeva“ da su dijetalne namirnice bezukusne, sirove i suve. Ovo jednostavno nije tačno. Hrana je jedno od najvećih ljudskih zadovoljstava, a samo jedan zalogaj onoga što volite čini da vaše telo proizvodi endorfin – hormon sreće. Ipak, veliki broj ljudi želi da konzumira namirnice i napitke slatkog ukusa i istovremeno želi da smanji količinu šećera koji svakodnevno unosi u nameri da održe poželjnu telesnu masu ili da unaprede svoje zdravlje. Pravo nutritivno rešenje i prava stručna pomoć su niskokalorijski zaslađivači. Niskokalorijski zaslađivači daju sladak ukus hrani i napicima i smanjuju energetsku gustinu hrane.

Četvrtikorak: Svako ima svoju „dijetu“

Moderne dijete nikome ništa dobro nisu donele na duge staze, baš zato što su namenjene svima. Morate razumeti da je svaki organizam priča za sebe, a postizanje energetskog balansa je takođe individualni cilj svake osobe. Ako na vreme shvatite koje su vaše potrebe, slušate svoje telo i iz piramide ishrane uzimajte deo po deo – povrće, voće, meso, ali i slatkiše umerenost vam može obezbediti zadovoljstvo i dugovečnost.

Promo tekst/Foto: Shutterstock