BIRAJTE OMILJENI RECEPT LEPOG BRKE: Neka vam kuća za ove praznike zamiriše na karamel i čokoladu
Svaki decembar ima neku posebnu magiju. Svi lagano uzimamo zalet za novogodišnje i božićne praznike, doba godine koje je tradicionalno rezervisano za trenutke koje provodimo u krugu porodice i prijatelja, za bogatom trpezom.
Čarolija prazničnih kolača
Iako su prva asocijacija na praznične kolače - medenjaci, to ne mora da bude tako… Pogledajte preporuke našeg najpopularnijeg TV kuvara Lepog Brke i svoje najdraže ljude obradujte posebnim čoko poslasticama - sa slanim karamel filom.
Blaga aroma morske soli oduševiće sve, jer ovaj moćan začin kolačima daje posebnu notu, bolji ukus i finiju teksturu.
Lepi Brka je izabrao morsku so, a vi?
Mnogo je razloga zbog kojih se naš najpoznatiji šef opredelio baš za novosadsku Panonija so. Između ostalog – jedini su proizvođač morske soli na našem kontinentu, smešten u zemlji koja nema pristup moru!
Zato u ovoj kompaniji vole da kažu da "Panonija so" nastaje kada se spoje Mediteran i Panonsko more.
A sada je vreme za odlične praznične recepte, koje ne smete propustiti!
Mafini sa slanim čoko prelivom
Sastojci za 4 komada (veća):
150 g brašna
130 g šećera
20 g kakaa
1 kašičica sode bikarbone
Prstohvat Panonija morske soli
80 ml ulja
1 kesica vanillin šećera
240 ml vode
Za preliv:
150g čokolade
1 dl mleka
1 kašičica Panonija morske soli
Način pripreme:
U posudi za mešanje pomešajte brašno, šećer, sodu bikarbonu, kakao i so. Dodajte ulje, ekstrakt vanile i vodu. Sve zajedno umutite mikserom.
Dobijenu masu rasporedite u papirne korpice za pečenje mafina. Ove koje sam koristio su malo veće i postojanije i ne moraju da se stavljaju u pleh za mafine. One manje papirne korpice moraju i zbog veličine trebaće vam barem 6 komada. Nemojte da punite korpice do kraja zato što će kolač prilikom pečenja poprilično narasti.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 min. Kolač nakon pečenja ostaviti da se ohladi. Poželjno je da u sredini ostane sočan.
Čokoladu istopiti sa mlekom i dodati morsku so. Preliti mafine kada se malo smlače.
Kiflice sa čokoladom
Sastojci:
Za testo:
600g brašna
1 suvi kvasac
1 prašak za pecivo
1 kašičica sitne Panonija soli
2 žumanca
3dl mleka
1,5dl ulja
Za fil: 200 g čokolade
Za posipanje i premazivanje: 200g maslaca i 1 kašika krupne Panonija morske soli
Način pripreme:
U činiji pomešati brašno, kvasac, prašak za pecivo i so. Dodati mleko, ulje i žumanca i zamesiti glatko testo uz pomoć miksera. Podeliti testo na 3 dela, svaki deo razviti u krug i iseći na trouglove. Kockicu čokolade staviti na dno trougla i zamotati.
Kiflice slagati na pleh sa papirom za pecenje, premazati belancem i posuti krupnom morskom solju. Maslac narendati preko kiflica. Ostaviti kiflice da se dignu 30-40 min, pa peći na 180°C 25min. Ostaviti na plehu da se smlače.
Promo tekst
VUČIĆ RAME UZ RAME SA SVETSKIM LIDERIMA: Predsednik na Samitu Evropske političke zajednice o ozbiljnim izazovima i sukobima sa kojima se suočava ceo svet (FOTO)