Svetski poznata „plava zastavica“ kojoj veruju milioni širom sveta jeste ekološka oznaka kojoj teži svaka primorska zemlja. Turska obala je bukvalno prošarana plavim zastavicama i zauzima treće mesto u svetu po broju ovih međunarodno priznatih titula koje se dodeljuju najčistijim plažama na planeti. Od 2019. godine čak 463 plaže Turske mogu se pohvaliti plavim zastavicama.

dji-0671.jpg
Promo 
foto: Promo

Od tirkizne obale i Antalije do Mugle, Balikesira, Izmira i Čanakalea, turske obale nude savršen beg u prirodu sa svojim kristalno čistim vodama, bujnim šumama, drevnim gradovima i lokalnim ukusima. Dok, Egejsko more i Mediteran već sijaju kao svetionik savršenih plavih mora, i region Marmara i obala Crnog mora uključuju se u ovu trku, a nekoliko plaža ovog regiona je nedavno dobilo ovu laskavu titulu.

Plaža Kaputas

Poznata kao jedna od najlepših plaža Mediterana i simbol turskog letnjeg turizma, Kaputas se nalazi na putu između Kalkana i Kasa, dva popularna primorska grada. Sa svojim blistavim tirkiznim vodama i zlatnim peskom, Kaputas se često nalazi na naslovnim stranama putopisnih časopisa. Da biste pristupili plaži, morate da se spustite niz dugačko stepenište, ali konačno odredište je definitivno vredno toga. Pre nego što se spustite, odvojite nekoliko minuta da upijete pejzaž koji oduzima dah.

Zaliv Kabak

Sa tri strane okružen borovim šumama, zaliv Kabak savršeno je mesto za ljubitelje prirode i zbog specificnog položaja smatra se tajnim rajem. U ovom zalivu možete kampovati na plaži ili boraviti u šarmantnim bungalovima, što je savršen način za opušten odmor. Popularno odredište za izletnike i planinare koji prate Likijski put, zaliv Kabak je samo nekoliko kilometara od drugog raja sa plavom zastavom, Doline leptira.

Dolina leptira

Ova uvala savršena za razglednicu zapravo je skrivena dolina smeštena između zidova strmog kanjona. Nazvana po populaciji šarenih tigrastih moljaca iz Jerseia, dolina leptira je netaknuti raj gde je struja ograničena, a na plaži su dozvoljeni samo šatori i bungalovi. Do plaže se može doći samo čamcem, zbog čega je ovo područje ostalo netaknuto. Zapravo, dolina je 1987. godine proglašena zaštićenim područjem, kako bi se zaštitili leptiri i njihovo prirodno stanište. Ovde možete plivati ceo dan ili pratiti jednu od pešačkih staza da biste otkrili skrivene tajne doline i čak videli svetsli poznate leptire.

polpo-patara-one-day-tek-kare-010-copy.jpg
Promo 
foto: Promo

Plaža Iztuzu

Smešten na raskrsnici gde jezero Koicegiz izlazi na more, Iztuzu je još jedan plavi raj koji često krasi naslovne strane časopisa. Smešten 10 kilometara od Dalijana, Iztuzu je okružen rekom Daljan sa jedne strane i Sredozemnim morem sa druge strane. To je odlična plaža za kupanje sa finim peskom i čistom vodom, ali i jedno od mediteranskih mesta koje je dom glavatoj kornjači.

nemrut-r1a0962-2.jpg
Promo 
foto: Promo

Džirali

Smešten oko sat vremena od Antalije, Džirali je veoma opuštena plaža okružena spektakularnim planinama. Smešten pored drevnog grada Olimposa, Džirali je popularno mesto za mlade putnike i bekpekere, te u ovoj oblasti nema većih odmarališta ili hotela. Dodatno, ako posetite ovu destinaciju možete uživati u savršenoj plažo ili da otkrijete okolna prirodna čuda, uključujući ruševine Olimposa i večne vatre Himere, prirodnog fenomena koji se najbolje vidi noću.

meksika.fuar.2464x1632px16.jpg
Promo 
foto: Promo

Plaža Patara

Patara, najduža plaža u Turskoj duga čak 18 kilometara, udaljena je samo nekoliko sati od centra Antalije. Jedna od najčistijih plaža na Mediteranu, Patara je ostvarenje sna svakog ljubitelja mora. . Kada ste u Patari, obavezno istražite drevni grad Patara i posetite šarmantno selo Gelemis.

Datča

Jedan od najnetaknutijih primorskih gradova Turske, Datča je pravi skriveni dragulj sa prelepim plažama, starim selima i mirnom atmosferom. Smešten na mestu gde se Egejsko more susreće sa Mediteranom, poluostrvo Datča ima devet plaža sa plavom zastavom. U Datči možete uživati u luksuzu kupanja u samom centru grada. Taslik, Kumluk i Hastane Alti su plaže sa plavom zastavom koje se nalaze u centru grada i otvorene su za javnost. Da biste dalje istražili ovaj šarmantni grad, uputite se u staru Datču, gde kaldrma na ulicama i istorijske kamene kuće krase šarene bugenvilije. Datča je takođe dom nekoliko idiličnih uvala, uključujući Ovebuku, Palamutbuku, Hajitbuku i Kizilbuk.

dji-0671.jpg
Promo 
foto: Promo

Plaža Kleopatra

Nazvana po legendarnoj egipatskoj kraljici Kleopatri, ova plaža u Alanji je legenda za sebe. A legenda kaže se da se Kleopatra sunčala sa rimskim generalom Markom Entonijem na zlatnom pesku plaže, za koji se priča da je donet iz Egipta. Sa svojim finim peskom i tirkiznom vodom, plaža duga dva kilometra nalazi se u neposrednoj blizini druge atrakcije koju morate videti, Damlatasa, misteriozne pećine pune stalaktita.

kb-d7istanbulciragangecek1521-copy.jpg
Promo 
foto: Promo

Plaža Konjaalti

Jedna od najpopularnijih plaža u Antaliji, Konjaalti je savršeno pozicionirana između mora i planina. Ova plaža duga 7 kilometara je idealno mesto za ležeran dan pun zabave na moru. Plaža je okružena restoranima, kafićima i prodavnicama, poznata po živopisnom noćnom životu sa noćnim klubovima i muzičkim barovima koji su tu za sve ukuse. Šetalište uz more je savršeno za večernju šetnju.

Ičmeler

Smešten na 8 kilometara od živahnog grada Marmarisa, Ičmeler je prelep zaliv okružen borovim šumama. Nekada mali ribarski gradić, Ičmeler je nedavno postao popularna letnja destinacija zahvaljujući kristalno čistom moru, finom pesku i mirnoj atmosferi. Idealno mesto za vodene sportove, Ičmeler nudi i druge avanture, uključujući pešačenje u obližnjem kanjonu i obilaske brodom za otkrivanje okoline.

adiyaman-nemrut-3.jpg
Promo 
foto: Promo

Plaža Ilidža

Češme, jedno od najpopularnijih letnjih mesta u Turskoj, svoju popularnost delom duguje upravo plaži Ilidža, 2 kilometra belog peska i plave vode. Poznata po netaknutim vodama, Ilida je poznata i po termalnim izvorima. Neki od ovih izvora nalaze se na plaži i veruje se da kupanje u ovim vodama može imati lekovito dejstvo na kožu zbog minerala koji se nalaze u morskoj vodi.

Oludeniz

Smešten 15 kilometara južno od Fetijea, Oludeniz (Mrtvo more) je zaštićena laguna okružena bujnim nacionalnim parkom sa jedne strane i dugom plažom sa belim peskom sa druge strane.

0203adiyamannemrutglcan-acar.jpg
Promo 
foto: Promo

Takođe je dom nekoliko plaža sa plavom zastavom. Beldžegiz i Kumburnu su javne plaže na kojima možete uživati u netaknutim vodama Mediterana. U Oludenizu možete provesti dan plivajući i sunčajući se ili možete uživati u nekoj od brojnih aktivnosti poput sportova na vodi i paraglajdinga.

Promo Najbolje turske plaže sa plavom zastavicom

Promo tekst