SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UGOVORU O POKLONU NEPOKRETNOSTI: Pažljivo se pripremite kako bi izbegli komplikacije
Foto: Shutterstock

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O UGOVORU O POKLONU NEPOKRETNOSTI: Pažljivo se pripremite kako bi izbegli komplikacije

Zabava -

Kao što naziv kaže, ugovor o poklonu nepokretnosti je dogovor gde se jedna osoba obavezuje da prenese vlasništvo nad nekretninom na drugu osobu, bez traženja novčane nadoknade.

Ipak, ovakvi dogovori zahtevaju pažljivo planiranje i pripremu kako bi se izbegle komplikacije. Priprema ugovora zahteva detaljno proučavanje zakona kako bi se osigurala njegova valjanost i izbegli potencijalni pravni problemi.

U nastavku pročitajte sve što treba da znate o ovom ugovoru.

Šta je ugovor o poklonu nepokretnosti?

Ugovor o poklonu nepokretnosti je pravni dokument koji se sklapa između dve strane dok su obe strane još uvek žive. Ovaj ugovor mogu sklopiti i fizička i pravna lica, a nastaje kada se obe strane dogovore oko njegovih uslova.

Pored saglasnosti, važna je i namera da se nekretnina pokloni. Ako nema te namere, onda to neće biti ugovor o poklonu, već neki drugi ugovor koji ispunjava svoje uslove. Bez namere da se bude darežljiv, ugovor o poklonu nepokretnosti je ništavan.

Takođe, ugovor o poklonu nepokretnosti može da se opozove. Na primer, ako su obe strane saglasne, ako se krše uslovi ugovora ili zbog promene okolnosti.

Ako osoba koja je primila poklon (poklonoprimac) pokaže nezahvalnost prema osobi koja je dala poklon (poklonodavac), poklonodavac ima pravo da sudski zatraži povraćaj poklona .Stranke takođe mogu zahtevati poništenje ugovora u određenim slučajevima.

Priprema za ugovor o poklonu nekretnine

Pre nego što se upustite u pravljenje ugovora o poklonu nepokretnosti, prvo treba da proverite njen pravni status. Ovo obično radi advokat za nekretnine kao deo pravne pomoći. Važno je da saznate da li na nekretnini postoje neka dugovanja ili tereti, kao što su hipoteke ili sudski sporovi.

Takođe, treba da proverite da li neko drugi ima bilo kakva prava na toj nekretnini. Pored toga, morate se uveriti da je nekretnina legalna i upisana u zvanične registre, što je neophodno pre nego što možete overiti ugovor i preneti vlasništvo.

Nakon što sve ovo proverite, poklonodavac i poklonoprimac treba da se dogovore o svim detaljima ugovora. Razgovarajte o uslovima koji odgovaraju vašim potrebama i mogućnostima.

Kada se sve strane slože oko svih detalja, advokat će te dogovore pretočiti u pravno važeći ugovor koji jasno izražava sporazum.

Uslovi za sklapanje ugovora o poklonu nepokretnosti

Da bi se sklopio ugovor o poklonu nepokretnosti, poklonodavac mora biti potpuno poslovno sposoban, dok za poklonoprimca ta sposobnost nije neophodna.

Pravna poslovna sposobnost za poklanjanje nepokretnosti zavisi od uzrasta. Naime, dete mlađe od 14 godina, odnosno mlađi maloletnik, ne može zaključiti ugovor o poklonu nepokretnosti bez saglasnosti roditelja ili staratelja. To znači da dete ne može primiti nekretninu kao poklon bez njihove saglasnosti.

Kada mlađi maloletnik dobije odobrenje roditelja ili staratelja za poklon nepokretnosti, može koristiti nekretninu, ali nije odgovoran za plaćanje poreza ili održavanje. Te obaveze snose roditelji ili staratelji.

Sa druge strane, stariji maloletnik, odnosno dete starije od 14 godina, može samostalno sklopiti ugovor o poklonu nepokretnosti bez potrebe za saglasnošću, ali roditelji ili staratelji imaju pravo nadzora i mogu intervenisati ako smatraju da maloletnik nije sposoban da donese ispravnu odluku.

U oba slučaja je potreban advokat. Bilo da se nekretnina nalazi u prestonici i angažovan je advokat Beograd ili nekom drugom mestu u Srbiji - pravila su ista.

Gde overiti ugovor o poklonu nepokretnosti

Nakon što se ugovor o poklonu nepokretnosti sačini i potvrdi od obe strane, sledeći korak je overa ili formalno potvrđivanje kod javnog beležnika.

Ovaj proces se može obaviti samo kod notara koji ima nadležnost za područje gde se nekretnina nalazi.

Uobičajeno je da stranke koje su učestvovale u ugovoru idu zajedno sa svojim advokatima kod javnog beležnika, gde se proverava i potvrđuje sadržaj ugovora i overavaju se potpisi na njemu.

Kako postati vlasnik poklonjene nekretnine

Kada dobijete nekretninu na poklon, samo potpisivanje ugovora ili preuzimanje ključeva nije dovoljno da biste postali njen zvanični vlasnik.

Ovo je važan dokument i mora biti pravilno sastavljen. Nakon potpisivanja kod notara, poželljno je da se evidentira i u katastru nepokretnosti kako bi se promena vlasništva pravno priznala.

Prema zakonu, postajete vlasnik tek kada se vaše ime upiše u katastar. Zbog toga je neophodno da odmah posle potpisivanja ugovora podnesete zahtev katastru nepokretnosti da vas registruju kao vlasnika. Sada takve zahteve po službenoj dužnosti sprovode notari.

Dakle, izvod iz katastra nepokretnosti je dokument koji potvrđuje vaše vlasništvo nad nekretninom. Ovaj izvod vam je poželjan ako budete planirali izdavanje nekretnine, njenu prodaju ili izradu katastarskog plana.

Uticaj ugovora o poklonu nepokretnosti na nasledstvo

Kada neko pokloni nepokretnost i ima više naslednika, nakon smrti poklonodavca, drugi naslednici se mogu osećati nepravedno oštećeni prilikom podele nasledstva.

Ako naslednici misle da su nepravedno tretirani zbog poklanjanja nepokretnosti, mogu pokrenuti sudski postupak kako bi zaštitili svoja prava.

Važno je da obe strane razumeju da klauzula o višoj sili može imati ozbiljne posledice na njihove obaveze i prava prema ugovoru.

U slučaju nepredviđenih okolnosti, poput više sile, ugovor može postati nevažeći. Tada, strane u ugovoru mogu potražiti pravnu pomoć kako bi saznale šta dalje da rade.

Zaključak

Ugovor o poklonu nepokretnosti je pravni dokument koji omogućava prenos vlasništva nad nekretninom bez novčane nadoknade. Ovaj proces zahteva pažljivo planiranje i detaljno proučavanje zakona kako bi se izbegle komplikacije i osigurala valjanost ugovora.

Neophodno je proveriti pravni status nekretnine, uključujući dugovanja i upis u katastar. Takođe, ugovor se može opozvati u određenim okolnostima. Da biste postali zvanični vlasnik, neophodno je overiti ugovor kod notara i evidentirati promenu u katastru.

Pre sklapanja ugovora o poklonu nepokretnosti, konsultujte se sa advokatom kako biste osigurali da je ugovor valjan i pravno obavezujući. Uvek je bolje biti dobro informisan i pripremljen kako biste zaštitili svoje interese i interese druge strane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track