Odlučili ste da rešite svoje stambeno pitanje kupovinom kuće ili stana. Šta dalje? Prvi korak je pametno biranje. Postoje različite strategije kako da dođete do sopstvenog krova nad glavom, a svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Nebitno je da li želite da uložite u svoj dom ili nekretninu za izdavanje, važno je da odaberete pristup koji odgovara vašem krajnjem cilju.

Takođe, kada je u pitanju prodaja i izdavanje nekretnina u Srbiji korisno je znati koje lokacije u zemlji nude najbolje mogućnosti za investiranje i život.

U nastavku vam donosimo korake i strategije koje će vam pomoći da uspešno kupite nekretninu.

Saznajte prave cene nekretnina

Tržište uvek određuje vrednost nekretnina, zato je korisno da unapred saznate kretanje cena. Dobar početak je pregled ponuda na sajtovima i portalima za prodaju nekretnina kakav je i portal za nekretnine Moj Dom.

Ako planirate da kupite stan u prestonici, imajte na umu da je Beograd jedan od najprivlačnijih gradova sa bogatim ekonomskim i društvenim životom. Iz udobnosti vašeg doma možete istražiti celokupnu ponudu stanova i kuća u Beogradu koje nude oglasi nekretnina za prodaju i izdavanje.

Takođe, na ovaj način možete pronaći oglase za kupovinu kuća, garaža, vikendica, poslovnih prostora i placeva širom Srbije.

Nakon što se informišete o ponudi, sledeći korak je konsultacija sa agencijom za nekretnine. Agenti su najbolji izvor informacija o dodatnim troškovima pri kupovini i mogu proceniti da li je cena nekretnine razumna u odnosu na tržišnu vrednost.

Osnove dugoročnog ulaganja u nekretnine

Ulaganje u nekretnine je velika odluka koja zahteva pažljivo planiranje. Pre nego što krenete u istraživanje tržišta i konsultacije sa agencijama za nekretnine, važno je da dobro razmislite o veličini i strukturi nekretnine u skladu sa vašim potrebama i životnim stilom.

Kada planirate dugoročno ulaganje, postavite sebi sledeća pitanja:


• Koliki je vaš raspoloživi budžet?
• Koliko dugo planirate da ostanete u toj nekretnini?
• Ako uzimate prvi stan na kredit, kolika je najviša mesečna rata koju možete podneti?
• Da li planirate proširenje porodice?
• Koji tip grejanja vam više odgovara (etažno, centralno, itd.)?
• Da li vam je draža novogradnja koja nudi sa mogućnost povrata PDV-a ili starogradnja?
• Da li kupujete nekretninu za sebe ili planirate da je izdajete?

Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da jasno definišete i uskladite svoje prioritete i želje.

Istražite okruženje i stanje objekta

Sada kada ste na putu ka ostvarenju cilja da pronađete svoj dom, sledeći korak je istražiti okolinu. Razmislite o blizini prodavnica, javne infrastrukture i škola, kao i udaljenosti od vašeg posla. Preporučuje se da prošetate kroz kvart u različitim delovima dana kako biste procenili nivo saobraćaja i dostupnost parkinga.

Takođe je važno pažljivo pregledati stanje zgrade, jer to može znatno uticati na vrednost nekretnine, troškove održavanja i vašu svakodnevnu udobnost. Pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini, preporučuje se angažovanje inženjera ili arhitekte kako bi napravili izveštaj o stanju objekta.

Isto tako, dobro bi bilo da popričate sa budućim komšijama. Ako razmišljate o selidbi u drugi grad zbog posla ili iz ličnih razloga, preporučuje se da detaljno ispitate kakve su mere bezbednosti, visine naknade za održavanje zgrade i obaveza koje ta naknada pokriva.

Razgovarajte o ceni

Kada pažljivo istražite okruženje i analizirate stanje objekta, idemo na sledeći korak – pregovore o ceni, koji će odrediti vašu konačnu putanju ka vlasništvu nad novim domom.

Dobijeni uvid u tržište omogućava vam da postavite čvrste okvire za pregovore, sa jasnim stavom o ceni koju ste spremni da platite. Razmislite o eventualnim nedostacima ili potrebnim popravkama koje ste primetili tokom pregleda imovine, kako biste imali argumente za pregovaranje o mogućem sniženju cene.

Ovde je važna je fleksibilnost i spremnost na kompromise. Ako prodavac nije voljan da spusti cenu, razmotrite pregovaranje o dodatnim beneficijama, poput uključivanja određenih aparata ili nameštaja u celokupni iznos.

Nastavite s mirnim pristupom tokom pregovora, fokusirajući se na postizanje dogovora koji zadovoljava obe strane. Veština pregovaranja je nešto što se razvija, stoga budite otvoreni za učenje iz iskustva i prilagodite svoj pristup kako biste postigli maksimalne rezultate u procesu kupovine nekretnine.

Zaključak

Kada se odlučite ďa postanete vlasnik nekretnine, prvi korak je pažljiva selekcija. Postoje različite strategije koje vam mogu pomoći da ostvarite cilj, ali je najbitnije da ih prilagodite sebi. Važno je imati uvid u perspektivne lokacije u zemlji kako biste doneli najbolju odluku.

Definisanje osnova dugoročnog investiranja je presudno, uz postavljanje pitanja o budžetu, životnim planovima, kreditima i drugim faktorima. Temeljno istraživanje okoline i stanja zgrade, uz pomoć stručnjaka, pomaže u donošenju promišljenih odluka.

Prilikom pregovaranja o ceni nekretnine, važno je da se fokusirate na postizanje dogovora koji će zadovoljiti obe strane, sa smirenim pristupom i spremnošću na kompromise kako biste uspešno završili proces kupovine. Uz detaljno istraživanje, strateško planiranje i razborite odluke koraci ka sopstvenom domu postaju sigurniji.

Promo