UZ OVE SAVETE ZA VAŠE VOZILO NEMA ZIME: Pet preporuka kako da koristite automobil tokom hladnih dana i uštedite novac zbog kvarova
Foto: Profimedia

kada padne prvi sneg...

UZ OVE SAVETE ZA VAŠE VOZILO NEMA ZIME: Pet preporuka kako da koristite automobil tokom hladnih dana i uštedite novac zbog kvarova

Auto -

Zima je kao godišnje doba najškodljivija za automobile i najviše ih stavlja na iskušenje. Pritom "debeli minusi" i uslovi hladnoće, snega i leda mogu predstavljati veliki izazov i za vozače.

Ovo je 5 saveta koji će vas poštedeti glavobolje, ali i vaš novčanik tokom zimskog perioda.

1. Zaštite automobil dok ga ne koristite

Idealno bi bilo parkirati ga u zatvorenom prostoru. Međutim, ako to nije opcija, preporučljivo je potražiti mesta gde će vozilo biti zaštićenije od vetra i vremenskih nepogoda kako bi se obezbedila, koliko je to moguće, bolja temperatura.

Zagrevanje, Automobil, Rad, Navika, Vozilo, Zima, Mit, Uslovi, Ler
foto: Profimedia

2. Ne žurite nakon paljenja motora

Paljenje motora automobila jedan je od najkritičnijih trenutaka za njegov rad tokom najhladnijeg doba godine. Nemojte žuriti i pustite da se ceo sistem zagreje. Pokrenite motor i pustite ga da radi nekoliko sekundi kako bi se temperatura ulja u karteru povećala i na taj način ulje rasporedilo po ostalim elementima motora i tako ih dobro podmazala.

3. Pritisnite kvačilo nekoliko puta pre kretanja

U trenutku kada čekate da se temperatura vašeg ulja podigne, preporučljivo je nekoliko puta pritisnuti kvačilo pre kretanja. To će pomoći ulju u mehanizmu za prenos snage, koje pomaže ispravnom funkcioniranju svih elemenata sistema, da se zagreje i bolje teče za ostatak delova sistema prenosa.

4. Ako automobil neće upaliti iz prve, ne forsirajte

Hladnoća utiče i na akumulator, kojeg ne treba forsirati. Već oko nule akumulator, naime, počinje gubiti kapacitet i za četvrtinu nego tokom letnjih meseci, dok se kod ekstremno niskih temperatura njegov kapacitet može i prepoloviti. Ako vaš automobil neće da upali iz prve, nakon otprilike 3 do 5 sekundi prekinite kontakt.

Dajte vašem automobilu nekoliko sekundi da se akumulator oporavi, kako bi mogao ponovno dati punu snagu, a zatim pokušajte ponovno.

Akumulator
foto: Shutterstock

5. U prvim kilometrima vaš automobil je još uvek hladan

Peti ključni savet kako izbeći kvarove na automobilu zbog hladnoće odnosi se na prve kilometre nakon što ste krenuli.

Morate imati na umu da je automobil, čak i ako je već upaljen, još uvek hladan, pa s njim trebate postupati pažljivo. Tokom ove početne faze vozite lagano, bez forsiranja motora više nego što je potrebno.

Pustite ga da se zagreje dok ne dođe na optimalnu tačku, a tada možete "nagaziti" bez problema, koliko god to zimski uslovi dopuštaju, naravno.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track