Leto je uvek rezervisano za more, a Srbi tradicionalno najviše letuju u Grčkoj. Pre polaska u Grčku, ukoliko se odlučite da iznajmite auto, bitno je da raspolažete pravim informacijama, kako o svojim pravima, tako i o obavezama koje vam zakon nameće.

Rent a carfoto: Profimedia

Upravo zato, objava iz Fejsbuk grupe "Grčka uživo", više je nego korisna za sve turiste iz Srbije koji se odluče na ovoj korak tokom boravka u najpoželjnijoj destinaciji za letovanje kod Srba.

Grčka uživofoto: printscreen/facebook/grčkauživo

Admin grupe Tamara napisala je spisak šta sve moramo da odradimo ako želimo da iznajmljenim automobilom putujemo u Grčku:

"Depozit pri rezervisanju automobila- služi tome da, ako klijent odustane od rezervacije, kompanija nije na gubitku, u smislu da ne stigne da iznajmi auto nekom drugom. Služi i tome da se, ako se napravi neko manje oštećenje, pokriju troškovi popravke.

Kreditna kartica - ako je nekome nelagodno da ostavi otvorenu karticu za slučaj da se desi oštećenje, isto tako i onaj koji iznajmljuje auto ne želi da se izlaže riziku da troškovi popravke ne budu pokriveni.

foto: Shutterstock

Jedan dan - iznajmljivanje automobila na jedan dan ne znači nužno 24h, bez obzira što je to logično. Mnoge kompanije imaju pravilo od nekog vremena ujutru do 19/20/21h istog dana. Zašto? Auto treba da se očisti i pripremi za sledećeg klijenta, pa ako imate 300 vozila, to bi trajalo 6 sati. Neki su fleksibilniji, neki vam učine uslugu, a neki svaki dodatni sat naplaćuju po određenoj tarifi, pa nikako nemojte kasniti pri vraćanju automobila. To zavisi od pravila kompanije. Da biste bili sigurni kakva su pravila, pitajte i obratite pažnju šta je napisano u ugovoru, pre nego sto potpišete.

Kilometraža - ima kompanija kod kojih je kilometraža za jedan dan ograničena, obično na 100km, pa ako uzimate auto na jedan dan, proverite i ovo. Pitajte i gledajte šta piše u ugovoru!

Benzin - uglavnom nije uračunat u cenu iznajmljivanja vozila i najčešće je potrebno vratiti auto sa količinom benzina koja je bila označena pri preuzimanju. Manjak se obično naplaćuje, za višak nema povraćaja novca.

foto: Shutterstock

Osiguranje - puno osiguranje ne znaci nužno i da su troškovi zapisnika u slučaju nezgode pokriveni, a ne znači ni da je 100% cene oštećenje pokriveno osiguranjem. Najčešće se troškovi zapisnika plaćaju posebno, jer su posebna kategorija, a puno osiguranje može da podrazumeva tzv. excess cost - sumu koju vozač plaća (ukoliko je oštećenje nastalo usled njegove odgovornosti), dok ostalo pokriva osiguranje. Pitajte i gledajte šta piše u ugovoru!

Godine starosti - uglavnom je minimum 23 godine da bi neko dobio vozilo, mada se ne drže sve agencije ovog pravila. Neke zavisno od kategorije vozila imaju minimum 23/25/30, plus iskustvo sa takvim vozilom (obilno neki jači motor ili ATV).

Rent a carfoto: Marina Lopičić, Brian Hoffman / Alamy / Profimedia, Giulio Benzi / Alamy / Alamy / Profimedia, Yau Ming Low / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovo su samo neki od faktora za koje primećujem da mogu da izazovu nesporazume, verovatno ih ima još. Svakako, pitajte sve što vam je bitno i gledajte šta potpisujete, kada iznajmljujete vozilo", napisala je Tamara Đorđević Mavromichali u svojoj objavi na stranici "Grčka uživo".

(Kurir.rs/M.F.)

Bonus video:

Kurir TV ZBOG 30 EVRA MANJE ZA LETOVANJE U GRČKOJ POSTAJU ŽRTVE PREVARANATA! Vlasnik agencije: Ovako ćete prepoznati da NEŠTO NIJE U REDU