Stručnjak za automobile je na društvenoj mreži TikTok upozorio vozače da jedno dugme u automobilu nikako ne koriste bez konsultacije sa priručnikom. U suprotnom, to može biti opasno i može da izazove neočekivani haos.

On na društvenim mrežama deli korisne savete i trikove za automobile, a u svom poslednjem videu bavio se ovim specifičnim dugmetom. "99 posto vozača ignoriše ovo opasno dugme u automobilu", rekao je.

Zatim je otkrio koje dugme predstavlja potencijalnu katastrofu: "Dugme o kojem govorim je 'off', i odnosi se na sistem stabilizacije karoserije vozila, poznat kao sistem kontrole proklizavanja", rekao je, pokazujući na dugme.

Zatim je objasnio zašto ovo dugme vozači treba da izbegavaju: "Taj sistem je obično uključen prema zadatim postavkama i vozači ne smeju da diraju to dugme jer njegovo pritiskanje onemogućuje bezbednosnu funkciju."

shutterstock-android-auto-1.jpg
Shutterstock 

Takođe, kako je naglasio, odsustvo kontrole ostavlja automobil podložnim proklizavanju tokom naglih skretanja ili iznenadnih ubrzanja, a u ekstremnim slučajevima to može dovesti do prevrtanja automobila.

Stručnjaci iz KBB-a slažu se da, iako se kontrola proklizavanja može deaktivirati, to je retko potrebno.

"Možete isključiti bezbednosnu funkciju, ali retko ćete imati potrebu za tim. Međutim, sistem protiv proklizavanja mora ostati uključen u situacijama poput jakih kiša, snega", otkrili su.

"Sistem protiv proklizavanja može biti ključna razlika između ostanka na putu i nesreće zbog proklizavanja, posebno kada su putevi mokri ili ledeni", upozorili su i savetovali da ga ostavite uključenim većinu vremena zbog dodatne bezbednosti, čak i u naizgled sigurnim uslovima.

(Kurir.rs/M.F.)

Kurir televizija KOME SE OBRATITI AKO DRVO OŠTETI VAŠ AUTOMOBIL? Iz Milenijum osiguranja pojednostavili: Ova polisa beleži rast zbog nevremena!