OVAKO JE NASTALA SRPSKA GASTRONOMSKA EROTIKA: Kuvar Mića napravio Karađorđevu šniclu zbog žene, a evo šta na njoj SIMBOLIŠE LIMUN
Karađorđeva šnicla je u srpskom narodu uvek rado viđena na trpezi. Konzumira se za doručak, ručak, ali i večeru. Ipak, brojni recepti su pogrešni, a sin tvorca Karađorđeve šnicle objasnio je kako se zapravo pravi.
- Kajmak nabavljamo iz Mionice, Ljiga i Kraljeva - otkrio je Stojanović odakle potiče dobar kajmak.
Šnicla se nakon premaza urola i prema veličini izgleda kao jedna velika sarma.
Nakon toga, šnicla se ubacuje u brašno, jaja i prezle. I ubacuje u umereno toplo ulje, kako ne bi izgorela, a unutra ostala živa. Ako je ulje hladnije, šnicla se natapa i ostaje teža za pripremu, ali i varenje. Temperatura ulja treba biti 150 - 160 stepeni.
Na kraju, preko šnicle ide domaći tartar sos, pravljen od žumanaca, ulja, kiselih krastavaca.
Šnicla, kako je Stojanović naveo, predstavlja vojnika.
- Tartar sos je lenta, a dekorisan limun je orden Karađorđeve zvezde - objasnio je Stojanović.
Nastanak Karađorđeve šnicle
Karađorđeva šnicla je nastala je 1956. godine i delo je čuvenog i svetski priznatog kuvara Milovana Miće Stojanovića. Kako je njegov sin Milan Stojanović ispričao, napravljena je zbog jedne žene.
- Jedna Ruskinja je tražila mom ocu u restoranu da pojede Kijevski kotlet. To je piletina punjena sa puterom. U tom trenutku u kuhinji nije bilo ni piletine, ni putera. Moj otac nikada nije odbijao goste, pogotovo ako je žensko u pitanju, a pitao je da li može nešto slično da se napravi. Motiv je uvek bio da se gostu ispuni želja. U kuhinji je našao deo telećeg buta i zreo kajmak. Puter se pravi od kajmaka, to je mlečna masnoća. Nakon konzumacije, gospođa se oduševila i pitala je kako se jelo zove. Moj otac je u duhu srpsko-ruskog prijateljstva rekao šnicla Karađorđe. Kako se kasnije saznalo, ta žena je bila Titova snaja Tamara Broz - ispričao je sin čuvenog kuvara.
Šnicle koje se greškom zovu Karađorđevom
Milan Stojanović je naveo da se njegov otac ljuti zbog načina na koji pojedini kuvari predstavljaju Karađorđevu šniclu.
- Nažalost, mi na tržištu imamo i kajmak koji je obogaćen margarinom. U tom trenutku će iz šnicle izaći samo ulje i nemamo efekat kakav treba da dobijemo. Kolege često stavljaju kačkavalj i svašta nešto u šniclu, na šta se moj otac strašno ljuti. To treba da bude standard samo kajmak i ništa više jer on recept nije sakrio. Prava Karađorđeva šnicla može da se jede i bez zuba - dodaje Milan.
(Kurir.rs)
Bonus video:
POBEDIĆE SRBIJA! Vučić: Apsolutno sam odlučan da pokažemo strpljenje i trpeljivost, ali i odlučnost da sačuvamo našu državu