Zavod za proučavanje kulturnog razvitka ove godine obeležava 55 godina rada. Ovom prilikom v.d. direktora Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislavu Gonciću svečano je uručena specijalna nagrada „Stevan Majstorović“ za doprinos kulturnoj saradnji dve institucije.

Narodno pozorište u Beogradu prvi je dobitnik novoustanovljene nagrade „Stevan Majstorović” za doprinos kulturnoj saradnji. Nagrada nosi ime osnivača Zavoda.

55-godina-19.jpg
Goran Zlatković 
foto: Goran Zlatković

Dodeli je prisustvovala i Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je poručila da ova institucija predstavlja svojevrsnu riznicu ideja, teorija i politika značajnih za razvoj kulture.

Gojković je naglasila da ova, po mnogo čemu jedinstvena i značajna ustanova, duže od pola veka uspešno sprovodi aktivnosti u oblasti kulturne politike i da je Zavod bio i ostao stecište razmene mišljenja i akademskih debata, mesto raznovrsnih istraživanja i izrade stručnih i naučnih radova. Zavod je bio i ostao stecište razmene mišljenja i akademskih debata, mesto raznovrsnih istraživanja i izrade stručnih i naučnih radova.

- Takav pristup u mnogome je doprineo kvalitetnijem izučavanju kulturne prošlosti, stvaranju mogućnosti za detaljnu analizu trenutnog stanja u kulturi i lakšem određivanju strateških pravaca kulturnog razvoja - istakla je Gojković.

55-godina-7.jpg
Goran Zlatković 
foto: Goran Zlatković

Proslava je između ostalog obuhvatala izložbu o radu Zavoda, prezentaciju novog sajta časopisa Kultura i predstavljanje nove digitalne arhive.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO NARODNOM POZORIŠTU! Bule Goncić najavio korenite promene POŠTOVAĆE SE SRPSKO KULTURNO NASLEĐE