ZA MOSKVU I NIKITU MIHALKOVA SMO DOBRI, ALI NISMO ZA VRNJAČKU BANJU: Film Usekovanje selektovan za prestižan međunarodni festival
Foto: Dragan Udovičić, Printscreen

produdent za Kurir bez dlake na jeziku

ZA MOSKVU I NIKITU MIHALKOVA SMO DOBRI, ALI NISMO ZA VRNJAČKU BANJU: Film Usekovanje selektovan za prestižan međunarodni festival

Kultura -

Debitantski film Siniše Cvetića "Usekovanje" uvršten je u Glavni takmičarski program 44. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

film Usekovanje, Pavle Mensur
foto: Promo

Za glavnu nagradu "Zlatni Sveti Đorđe" (nazvanu po svecu zaštitniku glavnog grada Rusije) boriće se sa još šest ostvarenja - iz Rumunije, Kine, Šri Lanke, Slovenije i Rusije.

Zoran Janković
foto: Nemanja Pančić

- Velika je ovo stvar za našu kinematografiju. Izabrani smo među sedam filmova iz celog sveta. Kao što vidite, jedan ugledni svetski festival, kojim predsedava veliki Nikita Mihalkov, smatra naš film izuzetno kvalitetnim i stavlja ga u Glavni takmičarski program, za razliku do njihovih "kolega" iz Vrnjačke Banje, za čiji festival nije dovoljno dobar. U Moskvu smo dobri i možemo da idemo, ali ne možemo u Banju - kaže za Kurir Zoran Janković iz "Košutnjak filma", producent "Usekovanja".

Cvetićev film, koji je premijerno prikazan na 50. Sofestu, gde je dobio nagradu publike, pre nekoliko dana povučen je s Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji jer su autori bili nezadovoljni tretmanom, apostrofirajući neadekvatan termin i prostor za projekciju.

film Usekovanje, Pavle Mensur
foto: Promo

"Usekovanje" govori o jednoj porodici i njenoj crnoj ovci Jovanu, koga tumači Pavle Mensur. Sve ih pratimo u jednom danu, u jednom stanu, za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja. U ostalim ulogama su: Dubravka Kovjanić, Bojan Žirović, Marko Grabež, Aleksandar Đurica, Jovana Gavrilović, Zlatan Vidović...

Zdravko Šotra
Zdravko Šotrafoto: Marina Lopičić

- Siniša Cvetić je bio u ekipi filma "Ime naroda", radio je tamo kao pomoćnik reditelja. Scenarista ovog ostvarenja David Jakovljević i on su veoma talentovani i jedan drugog veoma lepo dopunjuju. Sve što smo se dogovorili su ispoštovali. Radio sam sa Šotrom, Pavićem i Vitezovićem i dolazi nova generacija mladih ljudi, kojima treba pružiti šansu. Prijavili smo film za još neke festivale. Čekamo vesti gde ćemo biti odabrani. Očekujem da ćemo od jeseni biti i u domaćin bioskopima - zaključuje Janković.

Kurir.rs/ Lj. Radanov

Bonus video:

00:57

Pavle Mensur o Sarajevu i bosanskom pasošu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track