JUNAK NJEGOVE KNJIGE JE RADOVAN KARADŽIĆ?! Goran Marković objavio novi roman, a evo šta reditelj kaže ko je DOKTOR D.
Foto: ATAImages/ Mateja Stanisavljević

Posle predstave stiže i dobro štivo

JUNAK NJEGOVE KNJIGE JE RADOVAN KARADŽIĆ?! Goran Marković objavio novi roman, a evo šta reditelj kaže ko je DOKTOR D.

Kultura -

Deset godina nakon predstave "Doktor D" u Beogradskom dramskom pozorištu, proslavljeni reditelj i scenarista Goran Marković objavio je istoimeni roman. Knjiga će opet postaviti u javnosti pitanje da li je njen glavni junak inspirisan likom i životom Radovana Karadžića, koji se godinama skrivao kao Doktor Dabić, a izdavač "Laguna" navodi u saopštenju da je napisana u maniru "Beogradskog trija", ali s tragikomičnim zapletom.

Radovan Karadžić
foto: EPA/Peter Dejong

Kad se za perjanicom pobunjenih žitelja jedne bivše države, koji su ugazili u bratoubilački rat, raspiše međunarodna poternica zbog optužbi za ratne zločine, u tajnoj službi stvaraju se dve struje: jedna koja bi da ga izruči i druga koja bi da ga sakrije i zaštiti. I dok se, pod lažnim identitetom i sa izmenjenim ličnim opisom, bivši vođa i nekadašnji psihijatar preobraća u bivšeg hipika koji voli gusle a predstavlja se kao znalac bioenergetske medicine, čak i kao predavač na lokalnoj Akademiji alternative i saradnik u njenom stručnom časopisu, u tajnoj službi koja ga budno prati bukti pravi rat, čiji će ishod odrediti psihijatrovu sudbinu...

dr Dabić, doktor Dabic, doktor Dabić, Doktor Dabić
foto: Profimedia

- Dosije, koji je pred vama, sadrži transkripte razgovora K. - a sa sagovornicima iz Službe, izveštaje kurira, spoljašnjeg obezbeđenja, sažetke snimaka nadzorne kamere u njegovom stanu, zapisnike sa kolegijuma koji su se ticali K. - ovog slučaja, presretnute telefonske razgovore i ostale relevantne dokumente. Ono što, međutim, nije bez značaja jeste činjenica da je sve gore navedeno čista fikcija, proizvod mašte autora i da nema nikakve veze sa stvarnim događajima na koje bi naslov ove knjige mogao navesti. Ukoliko neko smatra da se Doktor D. odnosi na neku postojeću ličnost, to je već njegov, a ne moj problem - navodi Marković u saopštenju za medije.

Reditelj želi da po novom romanu snimi film i TV seriju.

Snežana Nikšić, sahrana, Goran Marković
foto: Nenad Kostić

Kurir.rs

Bonus video:

00:35

Goran Marković govor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track