Čuvena Šekspirova tragedija "Magbet" u režiji Jagoša Markovića biće premijerno izvedena u utorak i sredu veče na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Jedan od naših najpriznatijih reditelja glavne uloge poverio je Nebojši Dugaliću (Magbet) i Nataši Ninković (ledi Magbet), dok će zapaženu epizodu i lik škotskog kralja Dankana odigrati bivši ministar kulture Branislav Lečić. Poslednju ulogu proslavljeni dramski umetnik je tu ostvario pre desetak godina u drami "Kanjoš Macedonović" u režiji Vide Ognjenović.

jagos-markovic-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Dva premijerna izvođenja "Magbeta" zakazana su jer publika sedi na sceni i predstavu može da vidi samo 200 ljudi po izvođenju.

- "Magbet" govori o našem vlastoljublju, o pustoj volji za moć, najjednostavnije rečeno o zlu i dobru u nama, ne van nas. Sve je u nama to, svima nama. Zato je taj komad toliko opstao vekovima, jer donosi katarzu i pročišćenje i same nas čisti kroz strah i sažaljenje od svega toga - poručuje reditelj Jagoš Marković.

magbet1-foto-nebojsa-babic.jpg
PR/Nebojša Babić 
foto: PR/Nebojša Babić

Glumačku podelu čine i Aleksandar Srećković (Bako), Radmila Živković, Aleksandra Nikolić, Ivana Šćepanović (veštice), Vučić Perović (Malkom), Petar Strugar (Lenoks), Danilo Lončarević (Ros), Jovan Jovanović (Makdaf) i Ognjen Malušić (Donalbejn).

- Kako igrati tragediju Magbetovu danas? Ko je on i ko je njegova ledi? Pre svega su, kao i svi mi, ljudska bića. On i ona. Ona i on. I nepromenljivost prirode ljudske, ovozemaljske. I razularenost uma ljudskog. I pomamljenost volje ljudske - ističe dramaturg na predstavi i umetnički direktor Drame Molina Udovički Fotez.

magbet-foto-nebojsa-babic.jpg
PR/Nebojša Babić 
foto: PR/Nebojša Babić

Reditelj Marković napravio je i izbor muzike, scenografiju je osmislio Matija Vučićević, kostime je kreirala Lana Cvijanović, dizajn zvuka uradio je Vladimir Petričević, dok je za scenski govor bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović. Prva repriza zakazana je za 11. decembar, a potom slede izvođenja 12. i 30. decembra.

whatsapp-image-20220425-at-9.09.44-am-2.jpg
Stefan Stojanović 
foto: Stefan Stojanović

Narodno pozorište je osnovano 1868. godine, a na svoju današnju lokaciju - gde je tada bila Stambol kapija - preselilo se 1869. U sastavu nacionalnog teatra rade i Opera, Balet i Drama, dok se predstave održavaju na Velikoj sceni i sceni "Raša Plaović".

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija Branislav Lečić recituje Gastozovu pesmu