HRVATSKI GLUMAC DOBIO PRESTIŽNE NAGRADE: Zlatko Burić osvojio evropskog OSKARA, a u govoru pomenuo JUGOSLAVIJU!
Foto: Profimedia-Sebastian Gabsch imago stock&people Profimedia

dodeli nagrada Evropske filmske akademije

HRVATSKI GLUMAC DOBIO PRESTIŽNE NAGRADE: Zlatko Burić osvojio evropskog OSKARA, a u govoru pomenuo JUGOSLAVIJU!

Kultura -

Film "Trougao tuge" švedskog reditelja Rubena Estlunda, satira o današnjoj civilizaciji u kojoj caruje krupni kapital, trijumfovao je na 35. dodeli nagrada Evropske filmske akademije (EFA), osvojivši nagrade za najbolji film, scenario i režiju, a priznanje za najboljeg glumca otišlo je u ruke Zlatka Burića.

Slobodna Zona, Film Trougao tuge
foto: Fredrik Wenzel

Hrvatsko-danski glumac je tako ponovio uspeh Jasne Đuričić, koja je trijumfovala i izabrana za glumicu Evrope s ulogom Aide u drami "Quo Vadis, Aida?".

Film Trougao tuge, Slobodna Zona
foto: Fredrik Wenzel

- Ne znam što da kažem, srce mi skače. Stvarno sam srećan. Davao sam sve od sebe godinama, a lepo je dobiti ovo sada - rekao je vidno uzbuđeni Burić kad je preuzeo nagradu i zahvalio se glumačkoj ekipi filma i reditelju, koji su mu dali snage da dođe do ovoga.

Zlatko Burić
foto: AP Evan Agostini

- Gluma je trka na duge staze. Uvek sam verovao u kolektivni rad, još otkako sam u Jugoslaviji igrao u pozorištima i glumio u filmovima. Hvala supruzi i deci, koji me podržavaju i što se ne ljute kad sam na putovanjima - zaključio je dobitnik, koji igra ruskog tajkuna.

Burić je napravio ono što prethodno nije uspelo Goranu Bogdanu ("Otac") i Zrinki Cvitešić ("Na putu"), koji su jedini pre njega osvojili glumačku nominaciju za EU Oskara. On je nedavno bio u Beogradu i otvorio 18. Slobodnu zonu, kada je najavio da želi da snima i u Srbiji.

Goran Bogdan
foto: ATA images

Dodela EFA održana je u subotu veče u Rejkjaviku pred više od 1.250 zvanica, proglašeni su i ostali laureati, među kojima je i Viki Krips, koja je dobila nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Corsage".

Najboljim evropskim dokumentarnim filmom proglašen je "Marijupolj 2" Mantasa Kvedaravičijusa iz Litvanije, koji je u aprilu poginuo u tom ukrajinskom gradu. Priznanje za "Evropsko otkriće", koje EFA dodeljuje sa Međunarodnom federacijom filmskih kritičara (FIPRESCI) najboljem reditelju debitantskog dugometražnog igranog filma, pripala je Lauri Samani iz Italije za "Malo telo". Nagrada za najbolju komediju dodeljena je filmu "The Good Boss" Fernanda Leona de Aranoe iz Španije.

Zlatko Burić
foto: epa CLEMENS BILAN

Najbolji evropski kratki film je "Bakin seksualni život" Urške Đukić i Emili Pižar, koji je pobedio inače na prvom filmskom festivalu "Interakcija" u Požegi, u prisustvu rediteljke. Najboljim evropskim animiranim filmom proglašen je "No Dogs or Italians Allowed" (Alen Ugeto).

Dobitnici nagrada u još desetak kategorija ranije su proglašeni, uključujući fotografiju, montažu, dizajn produkcije, kostim, zvuk, originalnu pesmu i vizuelne efekte.

Kurir.rs

Bonus video:

01:59

Jasna Đuričić o Lepoj Breni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track