Iako je za života svojim delima mnogo toga otkrio o sebi, o muzičaru Đorđu Balaševiću, koji nas je zauvek napustio pre dve godine 19. februara, ipak nisu sve priče ispričane.

nemanja-nikolic---hema3777.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Njegova udovica Olivera Balašević će, uz podršku ćerki Jovane i Jelene i sina Alekse, nastaviti da objavljuje njegove knjige i dosad neobjavljene pesme Panonskog Mornara. Balašević je napisao drugi deo knjige "Kalendar mog detinjstva", koja bi mogla 2023. da ugleda svetlost dana.

- Ostala je knjiga s nekoliko nedopisanih strana... Reč je o drugom delu knjige "Kalendar mog detinjstva", koju je Đole pisao, provodeći bezbrižno i spokojno vreme u svom domu. Ne smemo zaboraviti da mnogo toga može da se pročita i između redova. U skladu s tim, u završnoj rečenici, koja je ostala bez tačke, markesovski čitamo da je večiti dečak time hteo reći da se materijal detinjstva nikada ne troši, tačnije, da se priče o detinjstvu nikada ne završavaju. Uostalom, čist beli list nakon poslednje strane s nedovršenom rečenicom nipošto nije parče hartije bez poruke - ispričala još krajem prošle godine Olivera Balašević.

nemanja-nikolic---hemc8197.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Publika je mogla već da čuje njegovu "Rođendansku", a očekuju se još neke pesme. U planu je da i u Novom Sadu Balašević dobije muzej. Njegov izgled osmislio je arhitekta Vasa J. Perović, prodekan za umetničku delatnost na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani.

Muzej će imati 11 soba i otvoren krov s pogledom na mesec. Kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara 2021. u 68. godini. Želeo je da bude fudbaler, stihove je počeo da piše u osnovnoj školi, a potom su se samo nizali. Iza sebe je ostavio neizbrisiv trag svojim pesmama, kao rečima koje će uskoro ponovo oživeti u romanu-kalendaru.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija OLIVERA BALAŠEVIĆ O NENAKNADIVOM GUBITKU: BORIMO SE TEŠKO, ALI HRABRO! Ponosna sam na svoju decu kako se nose sa bolom