Legenda crnog talasa i autor "Leptirice" supervizor je novog serijala, čije snimanje počinje u julu, a govori o demonima i strašnim bićima iz slovenske mitologije

U godini kada je njegova "Leptirica" napunila 50 godina, režiser, scenarista i majstor pokretnih slika koje teraju jezu u kosti Đorđe Kadijević će učestvovati u stvaranju nove makedonsko-srpske serije "Kainove senke".

On će biti, kako se to kaže, sveobuhvatni supervizor celog serijala i mlađim kolegama će pomoći svojim velikim iskustvom.

kadijevic-nenad-kostic.jpg
Nenad Kostić 
foto: Nenad Kostić

Naime, "Dragon produkcija" je okupila ekipu s makedonskim producentom i scenaristom Davorom Krstevskim na čelu koji će kroz 12 epizoda pokušati da naslika i dočara delove slovenske mitologije, i to onih koji se tiču bauka, demona i strašnih bića: Baš Čelika, Babaroge, ala, aveti, đavola, omaja, dunavskog vodenog duha...

Sve ono što je našim precima teralo strah u kosti, a ostalo zapisano u kolektivnoj DNK Srba do dana današnjeg.

img-20230611-125728.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Rediteljka Aleksandra Kardalevski će imati ulogu da spoji sva ta verovanja i legende u kohezivnu i vizelno atraktivnu celinu, dok će pisac Dejan Stojiljković ("Leva strana druma", "Low Life", "Konstantinovo raskršće", "Duge noći i crne zastave") i Davor Krstevski raditi na scenariju.

ispovest-dejan-stojiljkovic-foto-bookmate-33-privatna-arhiva.jpg
Privatna Arhiva, Bookmate 
foto: Bookmate, Privatna Arhiva

Oni takođe pripremaju priču slične tematike koja se zove "Red zmaja".

imgefbf8f772b5d1c4dad51732eedd9dd46v.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Planirano je da snimanje počne u julu, čitačke probe uveliko traju, a Toni Mihajlovski, Branislav Lečić, Meto Jovanovski, Jelica Kovačević, Marija Bergam, Jana Stojanovska, Vaja Dujović, kao i mnogi drugi umetnici će zaigrati u ovom ostvarenju.

img8f00bc668053055d2754cc849e8a38e3v.jpg
Privatna Arhiva 
foto: Privatna Arhiva

Kako kažu iz produkcionog tima, "živimo u svetu punom legendi, a te legende nisu završene, već traju i danas. To je svet koji svako od nas ima u sebi i zna kako funkcioniše. Svet u kom se dešava borba dobra i zla".

kadijevic-nenad-kostic1.jpg
Nenad Kostić 
foto: Nenad Kostić

Đorđe Kadijević je u svojoj bogatoj karijeri uradio više od 20 filmova i četiri igrane serije, od kojih je najpoznatija "Vuk Karadžić", koja je 1987. na festivalu u Rimu osvojila Gran-pri Evrope na predlog Umberta Eka, a Unesko je svrstao u evropsku i svetsku riznicu kulturnog dobra.

tv-vuk-karadzic-rts-1.jpg
RTS Arhiva 
foto: RTS Arhiva

Od filma "Praznik" iz 1967. godine, pa sve do "Leptirice" i "Svetog mesta", Kadijević je maestralno uklapao folkor i horor/fantastiku.

U "Prazniku" se njegovo interesovanje za horor i fantastiku tek naslućuje, a svoj krajnji oblik dobija u dva već pomenuta legendarna filma. Nalik demonu iz podzemnog sveta, seoski dželat Manolo ne progovara ni reč i time prestravljuje sujeverne seljake. Naslanjajući se na svoje radove, on je upravo taj poseban sastojak koji će dati ono što treba seriji koja se bavi demonima, vampirima, legendama i verovanjima.

(Kurir.rs/Aleksandra Miletić)

Bonus video:

Kuri 10 PUTA SAM SE PREDOZIRAO I BIO POTPUNO MRTAV! Glumac Feđa Štukan otvoreno progovorio o heroinu, ratu, smrti i ZAGROBNOM ŽIVOTU