HTELA SAM DA POVEDEM DECU DA VIDE LESKOVAC: Kseniji Marinković neće se ispuniti želja, a ovo je ljubavna priča njenih roditelja
Foto: Tanja Drobnjak, Promo

INTERVJUImam sve što mi treba u životu

HTELA SAM DA POVEDEM DECU DA VIDE LESKOVAC: Kseniji Marinković neće se ispuniti želja, a ovo je ljubavna priča njenih roditelja

Kultura -

Nacionalna prvakinja hrvatskog glumišta Ksenija Marinković poreklom je iz Leskovca, gde se trenutno održava internacionalni festival filmske režije LIFFE. Za prestižnu nagradu "Žika Pavlović" bori se između ostalih i film "Da li ste videli ovu ženu" tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević, u kom je ostvarila naslovnu ulogu.

Ksenija Marinković
foto: Tanja Drobnjak, Promo

Kseniju smo nedavno sreli u Sarajevu, gde smo razgovarali o novoj seriji "Poseta", koja će se emitovati ove jeseni na Superstar kanalu, ali i njenim srpskim korenima.

Film "Da li ste videli ovu ženu" osvojio je brojna priznanja na festivalima. Kako su baš vas pronašli Dušan i Matija?

- Bila sam u žiriju Festa. Dušan i Matija su bili na nekom predavanju, a ja sam rekla da uvek kad imam vremena pomažem mladim studentima. Oni su me odmah sačekali posle panela s rečima: "Imamo jedan mali film", i ja sam pristala. Upoznali smo se 2016. godine, a nekoliko meseci kasnije smo snimili prvo kratki film kao njihov ispit na akademiji. Nakon toga smo 2019. i 2021. uradili drugu i treću priču.

Za ovu ulogu ste nagrađeni Zlatnom arenom u Puli.

- Mene je prvo iznenadilo da mladi ljudi izaberu ovo kao temu svog filma. Stigao je prvo poziv iz Venecije, a onda je stigla i Arena u Puli. Mali film s velikim rezultatima.

Ksenija Marinković
foto: Pulski filmski festival

U prošlom razgovoru ste izrazili želju da se poklonite publici u Leskovcu. Da li ćete uspeti da ispunite to?

- Nažalost, neće mi se ispuniti ni ove godine. Snimam novi film s Rajkom Grlićem i seriju "Oblak u službi zakona". Htela sam da povedem decu da vide Leskovac, ali ipak će poseta biti odložena do naredne godine.

Da li ste razmišljali da kupite kuću ili imanje na jugu Srbije?

- Možda kad odem u penziju, jer mi je sada baza Zagreb.

Vi ste hrvatska glumica sa srpskim korenima. Da li možete da bliže objasnite svoje poreklo?

- Moj otac je iz Leskovca, odnosno Grdelice, a majka iz Virovitice. Mama je imala 18 godina, a otac 27. Zaposlio se bio u banci. Prvo je majku vodio na sladoled.

Leskovac je poznat po roštilju. Volite li ga i vi?

- Apsolutno. Moj stan u Zagrebu je pored leskovačkog roštilja. S jedne strane roštilj, a sa druge Dom zdravlja. Imam sve što mi treba u životu. (smeh)

pljeskavice, roštilj
foto: Printscreen YouTube

U Hrvatskoj ste nacionalna prvakinja. Šta to znači za glumicu?

- Malo me više slušaju, a imam i bonus na platu. (smeh) HNK se sa mnom dogovara šta želim da radim. Ne želim to da zloupotrebljavam.

Kakvi su problemi glumaca u Hrvatskoj?

- Isti kao i u Srbiji. Mi smo tek sada dobili agenciju koja će voditi računa o pravima glumaca i njihovim tantijemama od emitovanja serija i filmova. Kod vas to već funkcioniše.

Ksenija Marinković
foto: Tanja Drobnjak, Promo

Gledaćemo vas ove jeseni u seriji "Poseta". Šta nam možete otkriti o ulozi?

- Serija je podeljena u četiri različite priče. Moja priča se zove "Beton". Igram ženu kojoj je jedan čovek slučajno ubio muža. Ona pokušava da dođe do njega u zatvoru. Uloga je zanimljiva. Seriju je napisao Veljko Mićunović i sjajno prati odnose među likovima i promene koje im se dešavaju.

Zanimljivo je da seriju potpisuje pozorišni reditelj, a film je drugačiji medij.

- Bila sam potpuno iznenađenja kad smo krenuli da snimamo. Veljko je imao sjajna filmska rešenja. Dobro smo se slagali.

Ko je ta žena? Igrate li opet Srpkinju?

- Nije to važno u ovoj priči. Igramo ljude u nekoj nevolji, koje život ne mazi.

Ko vam je partner?

- Ozren Grabarić. U stvari nemam partnera i uglavnom sam bila sama u kadru, a tek na kraju dođem do njega.

Kurir.rs

Bonus video:

01:50

RED ĆEVAPA, RED PLJESKAVICA I - BAJAGA! Nikad nisam bio na Roštiljijadi, vraćam se u Leskovac posle 10 godina: OVO ĆE BITI POSEBNO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track