MARIJA RAKOČEVIĆ LAUREATKINJA HARTEFAKTOVOG KONKURSA: Za 2023. godinu nagrađena je mlada autorka za dramski tekst "Žena veže rep"
Foto: privatna arhiva

Ženski pisci dominantni na takmičenju

MARIJA RAKOČEVIĆ LAUREATKINJA HARTEFAKTOVOG KONKURSA: Za 2023. godinu nagrađena je mlada autorka za dramski tekst "Žena veže rep"

Kultura -

Marija Rakočević ovogodišnja je pobednica Hartefaktovog konkursa za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom ili crnogorskom jeziku.

Žiri u sastavu Dubravka Vrgoč, predsednica, Molina Udovički Fotez i Biljana Srbljanović nagradio je komad "Žena veže rep".

- Ono što izdvaja ovaj dramski tekst od ostalih nije samo tema diskriminacije i nasilja nad ženama u savremenom svetu već i njegova otvorena dramska forma, koja dopušta najrazličitija scenska iščitavanja i učitavanja. Inovativnost ovog dramskog rukopisa je u njegovoj koncepcijskoj provokativnosti. Bolna tema o kojoj autorka ove drame govori po mnogo čemu je savremena, nažalost je prepoznatljiva i na ovim našim prostorima - navodi se u saopštenju žirija.

Marija Rakočević
foto: privatna arhiva

Pravo na učešće u konkursu imali su samo originalni do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi, a žiri je posebno izdvojio tekstove: "Migrantkinje" Aleksandre Glovacki, "Jurija Gagarina 69 ili Kad zlo udari" Sare Radojković, "Devet dana" Hane Konsa i "Zendaya ima devet života" Anite Čeko.

Svečana dodela, scensko čitanje i razgovor s dobitnicom biće održani u januaru u HF Kući.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track