Pred novogodišnje praznike u knjižarama u Srbiji stigli su novi prevodi knjiga "Istorija ružnoće" i "Istorija lepote" u izdanju "Vulkan izdavaštva". Kapitalna dela Umberta Eka ostvarila su uspeh u svetu već nakon prvog izdanja 2004. godine.

collage4465465.jpg
Promo 
foto: Promo

Autor u njima istražuje koncepte monstruoznog i odbojnog u vizuelnoj kulturi i umetnosti. Uz pažljivo odabran ikonografski tok knjige, čitaoca vodi na putovanje kroz noćne more, strahove i ljubavi, pokazujući da su različite manifestacije ružnog bogatije i markantnije nego što se obično misli. Ružnoća se obično shvata kao suprotnost lepoti, i to u tolikoj meri da je dovoljno definisati jedan od ta dva pojma da bismo razumeli drugi. Međutim, ružnoća ne podrazumeva odsustvo lepote. Ona je složena i nepredvidiva pojava koja se kroz vekove transformisala, o čemu svedoče kako antologijski književni tekstovi, tako i kanonska umetnička dela.

Književnik, filozof, lingvista, jedan od najznačajnijih mislilaca našeg vremena Umberto Eko rođen 1932. Tokom šezdesetih godina bio je jedan od predstavnika avangarde u italijanskoj kulturi. Svetsku slavu je stekao romanom "Ime ruže", a preminuo je februara 2016. u 84. godini.

Kurir.rs