Jubilarna 30. Noć knjige održaće se od 7. do 9. juna, a jedno od hit izdanja biće knjiga "Odgovor" Hane Adrović

Svedoci smo da u savremenom trenutku u našim životima obitavaju dve realnosti: ona koju živimo u fizičkom svetu i ona koja postoji u digitalnoj sferi. I u njima, bez sumnje, važe različita pravila. Možda najupadljivija razlika tiče se komunikacije. I dok u fizičkom svetu ljudi uglavnom vode računa kako se obraćaju jedni drugima, u virtuelnom tih obzira nema i često isplivaju strašni oblici verbalne agresije koji imaju teške, ponekad i tragične posledice.I

skrena pripovest Hane Adrović, autorke emisije „Nešto drugačije“, u knjizi „Odgovor“ je priča o digitalnom nasilju čija je (bila) žrtva.

img-5144-1.jpg
Sever Zolak 
foto: Sever Zolak

Kroz autobiografsku priču Hana Adrović govori o problemu komentarisanja na mrežama čija meta možemo biti svi mi. Njena priča je posvećena svim mladima koji koriste mreže i često nisu svesni koliko su komentari osetljivo područje komunikacije.

„U nekom filmu čula sam pitanje – šta je zlo? Ako sile ’dobra’ znače sve naše ambicije i želje da svet učinimo boljim mestom svojim postojanjem i radom, onda sile ’zla’ zasigurno jesu sve ono što nas sputava i osujećuje u toj nameri. U našem reagovanju na te sile leži ’Odgovor’ i ovom knjigom želim da ohrabrim sve one koji prolaze kroz ’drvlje i kamenje’ na putu ka ostvarenju svojih ciljeva. Oni koje prate moju emisiju ’Nešto drugačije’ znaju da sam godinama bila meta seksističkih komentara na mrežama i da još uvek trpim digitalno nasilje. Nakon više godina, puno pitanja i stotina komentara, odlučila sam da dam svoj odgovor. Izdavačka kuća ’Laguna’ prepoznala je važnost ove teme u današnjem svetu gde je granica između sajber sfere i realnog života zamagljena. Knjiga ne bi postojala ni bez moje porodice i mojih prijatelja koji su me bodrili i bili uz mene. ’Odgovor’ je knjiga o prijateljstvu.“

odgovor.jpg
Laguna 
foto: Laguna

Knjiga se obraća i mladim generacijama sraslim s mobilnim telefonima i društvenim mrežama, navodi izdavač "Laguna". Autorka osvetljava fenomen da su autori (zlobnih, seksualnih i generalno negativnih) komentara osobe koje objavljivanjem takvih sadržaja izlaze iz anonimnosti i „kradu“ pažnju tuđe publike.

hanaadrovic-1.jpg
Printscreen/Instagram 
foto: Printscreen/Instagram

Na kraju knjige se nalazi mali pojmovnik važnih termina iz domena digitalnog nasilja.

Hana će deo prihoda od prodaje knjige donirati organizaciji "Atina" koja se bori protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja, u želji da se obezbedi pravna pomoć žrtvama digitalnog nasilja.