MIROSLAV CERA MIHAILOVIĆ DOBITNIK "ŽIČKE HRISOVULJE": Nagrada će mu biti uručena 19. avgusta u trpezariji manastira Žiča
Foto: Kurir/J.S.

MIROSLAV CERA MIHAILOVIĆ DOBITNIK "ŽIČKE HRISOVULJE": Nagrada će mu biti uručena 19. avgusta u trpezariji manastira Žiča

Kultura -

Žiri za dodelu nagrade "Žička hrisovulja", u sastavu: Ljubivoje Ršumović, kao prethodni dobitnik, Dejan Aleksić, Ana Gvozdenović, Miloš Milišić i Dragan Hamović, doneo je odluku da je dobitnik priznanja za 2024. godinu pesnik Miroslav Cera Mihailović - "za poeziju kojom progovara gorčina i vedrina staroštokavskog narečja i duhovnog iskustva".

"Pesnikovi počeci su u znaku nekog široko razlivenog bunta u odnosu na okruženje. Dijalekat je spasonosni pronalazak njegove autorske zrelosti. Poezija Cere Mihailovića na jezičkom standardu i poezija staroštokavskog narečja koegzistiraju u ovom autorskom glasu tvoreći jedinstvo u doslednoj dvojnosti izraza", piše, između ostalog, u obrazloženju odluke žirija.

Miroslav Cera Mihailović rođen je 1955. godine u mestu Preobraženje kod Vranja. Poeziju objavljuje od 1974. godine. Među njegovim važnijim knjigama su: „Trči narod“, „Lom“, „Ključne tačke“, „Sol na ranu“, „Dovde mi je više“, „Dlaka na jeziku“, „Pogled sa koca“, „Druga pamet“.

Dobitnik je niza pesničkih nagrada kao što su: nagrada „Đura Jakšić“, „Zmajeva nagrada“ i plaketa sa likom Sime Matavulja Udruženja književnika Srbije za celokupno književno delo.

„Žička hrisovulja“, koju čini unikatna zlatnopečatna povelja i ikona Preobraženja Gospodnjeg, biće uručena ovogodišnjem laureatu u trpezariji manastira Žiča na Preobraženje, 19. avgusta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track