Ministar kulture Nikola Selaković je danas, u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uručio Orden srpske zastave prvog stepena Vladimiru Iljiču Tolstoju, savetniku za kulturu predsednika Rusije Vladimira Putina, navodi se u saopštenju za medije.

orden7.jpg
Dario Konstantinović 
foto: Dario Konstantinović

Na svečanosti u Istorijskom muzeju Srbije, u prisustvu ambasadora Rusije Aleksandra Bocan Harčenka i drugih zvanica, Selaković je uručio Tolstoju orden za jačanje kulturnih veza Srbije i Rusije, kojim ga je Vučić nedavno odlikovao povodom Sretenja - Dana državnosti.

screenshot-20240607-113211.jpg
screenshot pink tv 
foto: screenshot Pink tv

U svom obraćanju, Selaković je istakao da je Tolstoj "čovek koji predstavlja svojevrsnu vezu dva naroda i kulture, koja nije oličena samo u funkcijama koje je obavljao i obavlja, već su deo njegovog porodičnog genetskog koda".

Prema njegovim rečima, povezivanje srpske i kullture za Tolstoja je "jedna vrsta zaveta njegovih predaka kojima je Srbija u burnom istorijskom razdoblju za ruski narod", posle Oktobarske revolucije, pružila utočište.

orden1.jpg
Dario Konstantinović 
foto: Dario Konstantinović

"Zahvaljujemo vam se što ste na funkciji posebnog savetnika u oblasti kultue predsednika Putina davali doprinos razvoju naših kulturnih veza, što su u vreme bašeg mandata organizovana kulturna dešavanja koja se i danas održavaju, a njihov kvalitet raste i oplemenjuju kulturnu razmenu Srbije i Rusije", naveo je ministar.

orden8.jpg
Dario Konstantinović 
foto: Dario Konstantinović

Zahvalivši predsedniku Vučiću što je nagradio njegov skroman doprinos, Tolstoj je rekao da je ovo trenutak koji je vrlo uzbudljiv i važan za njega, a prisetivši se svoga dede i oca, istakao je da su oni "srpska linija Tolstojevih".

Tolstoj je podsetio daje od 1920. do 1945. godine njegova porodica živela u Srbiji, da je njegov otac rođen 1930. u novom Bečeju, i da su Tolstojevi učestvovali u oslobađanju Srbije od nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu.

"To su ljudi koji su zaslužili ovu nagradu, i bili bi srećni da znaju da sam danas ovde kao predstavnik porodice Tolstoj", naveo je laureat.

1001-leo-tolstoy-portrait.jpg
Arhiva 
foto: Arhiva

Potomak čuvenog ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, laureat je rekao da će nastaviti da raditi dalje kao do sada, jer ima dosta planova kada su u pitanju film, slikarstvo i izdavaštvo.