VIŠE 140 FILMOVA I IZLOŽBA U ČAST BATI ŽIVOJINOVIĆU Evo šta nas čeka još na 31. Festivalu evropskog filma Palić od 20. do 26. jula
Foto: Privatna Arhiva

Ne propustite

VIŠE 140 FILMOVA I IZLOŽBA U ČAST BATI ŽIVOJINOVIĆU Evo šta nas čeka još na 31. Festivalu evropskog filma Palić od 20. do 26. jula

Kultura -

Novo 31. izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 20. do 26. jula 2024. godine na Paliću i u Subotici. Na ovogodišnjem izdanju publika će biti u prilici da pogleda više od 140 filmova u 17 selekcija, a u festivalskom programu učestvovaće više od 100 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, koji će boraviti na Paliću, saopštili su organizatori.

Mika Tanila
foto: Filmpodium Zurich

Ovogodišnji laureat nagrade Underground spirit je Mika Tanila, filmski režiser i vizuelni umetnik iz Helsinkija. Njegovi projekti često istražuju interakciju između čoveka i mašine. Tanilini eksperimentalni filmovi prikazivani su na međunarodnim filmskim festivalima i specijalnim događajima kao što su Berlin i Karlove Vari.

- Srećan sam što sam dobio vest o nagradi Underground Spirit na 31. Festivalu evropskog filma Palić. Za mene reč underground predstavlja specifično mentalno stanje, koje je u suštini u korelaciji sa avanturom, radoznalošću i srećnim slobodnim stilom. Ovo se odnosi na sve oblike umetnosti, bilo da je to muzika, vizuelne umetnosti, književnost ili film. Veoma sam počastvovan što sam ovog puta dobitnik ove dragocene nagrade. Vaš sažeti fokus na moja filmska dela za mene je vrlo emotivan. Hvala vam puno - poručio je laureat.

Mika Tanila
foto: Filmpodium Zurich

U zvaničnom programu festivala na letnjoj pozornici, u bioskopu Abazija na Paliću, kao i bioskopima Eurocinema i Aleksandar Lifka u Subotici, biće prikazano više od 100 filmova u 12 selekcija i programa. Dve centralne takmičarske selekcije su Glavni takmičarski program i Paralele i sudari, a ostale selekcije su Mladi duh Evrope, Galicija u fokusu, Novi mađarski film, Novi evropski dokumentarci, Eco dox, Omaž dobitniku Underground Spirit nagrade, EFA Shorts, Selekcija filmova sa festivala Žigmond Vilmoš, selekcija studentskih filmova, predstavljanje dva festivala (domaćeg i stranog), kao i nekoliko filmova u okviru specijalnih projekcija.

Palić
foto: Promo

Osim filmskog programa, i ove godine sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, a svako festivalsko veče očekuju nas koncerti u bašti bioskopa Abazija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track