NAKON TRAGIČNE SMRTI PARTNERA NESTALA: Lepa Hana je unuka MEŠE SELIMOVIĆA, detinjstvo joj obeležila tuga, a sada se vraća na scenu
Foto: ATA images

ponovo na setu

NAKON TRAGIČNE SMRTI PARTNERA NESTALA: Lepa Hana je unuka MEŠE SELIMOVIĆA, detinjstvo joj obeležila tuga, a sada se vraća na scenu

Kultura -

Po ideji i u režiji Elizabete Betinski, počelo je snimanje dugometražnog igranog filma "Dada, prkosni svedok" o poslednjem danu novinarke Radoslave Dade, ali i o devedesetim godinama prošlog veka.

Dada Vujasinović
foto: Kurir Televizija

Po scenariju koji je napisao Vuk Bošković, film će, kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života, obraditi dublja pitanja i teme devedesetih - ko je kriv i za taj dan i tu dekadu, šta smo svi mi morali da radimo da bismo je preživeli, i kakav odnos imamo prema onima koje je to vreme zauvek odnelo.

Naslovna rola, hrabre novinarke poverena je mladoj glumici Hani Selimović, koja ima neverovatnu životnu priču, podjednako uzbudljivu kao i scenario za ovo ostvarenje.

Ko je Hana Selimović?

Hana Selimović
foto: ATA images

Hana Selimović rođena je u Beogradu, u porodici koja je ostavila značajan trag u domaćoj kulturi. Njen tata, kojeg je rano izgubila, bio je Bojan Selimović, čuveni novinar, a dedu, poznatog pisca, Mešu Selimovića, nikada nije upoznala.

Tokom odrastanja, najveća podrška su joj bili mama i brat Ras, koji je završio sportsku gimnaziju i Filološki fakultet u Beogradu.

Breme prezimena i slavne porodice iz koje potiče opterećuje je ponekad, ali ga ponosno nosi i trudi se da karijeru gradi bez obzira na slavno poreklo.

Meša Selimović
foto: Printskrin / You Tube

- Moje prezime mi nalaže da se ponašam dostojanstveno i u skladu sa onim što se od mene očekuje. Meša Selimović je moj deda-stric, čovek je pisao sve što je napisao iz nepresušne potrebe za tim činom. I dobio mnogo književnih priznanja. Ne može ceo vek, cela porodica da se šlepuje na njegov individualni rad. Ja to nikada nisam ni činila, isticala, a ponajmanje koristila. Posle ovakvog odgovora, nadam se da neću morati nanovo da odgovaram na ovo jedno te isto pitanje - rekla je jednom prilikom.

Naporan put

Hana Selimović
foto: ATA images

Hana je rano razvila ljubav prema umetnosti, ali je odlučila da svoje stvaralaštvo usmeri ka glumo. Pokušala je da upiše glumu na Fakultetu dramskih umetnosti, međutim, nakon dva neuspešna pokušaja postala je student Akademije umetnosti beogradskog Alfa univerziteta.

Diplomirala je 2009. godine u klasi profesora Nebojše Dugalića, predstavom "Kod kuće - Kabul". Kasnije je postala Dugalićeva asistentkinja na odseku za glumu na istom fakultetu.

Hana Selimović
foto: Promo/Sergej Radović

Od svog pojavljvanja na sceni ostvarila je značanje role, kako na daskama koje život znače, tako i pred kamerama. Jedna od njenih najzapaženijih uloga u pozorištu bila je u predstavi "Otac na službenom putu", gde je scenu delila sa legendarnim Đuzom Stojiljkovićem.

Dobitnica je brojnih priznanja među kojima se izdvaja nagrada "Ružica Sokić", kada je izabrana većinom glasova više od 20 uglednih ličnosti iz sveta teatra i filma za najbolju mladu glumicu.

- Glumački posao je težak jer samo sebe imate, i samo o sebe se i saplićete. I samom ste sebi velika prepreka koja je stalno prisutna i iznova morate da je prevazilazite. Lepi dani u ovom poslu su retki. Hvala vam što ste svi zajedno doprineli da i ovaj dan bude takav - rekla je tada glumica.

Ljubav sa tragičnim krajem

Hana Selimović
foto: Damir Dervišagić

Kao i čuvena Dada, lepa Hana imala je tužnu ljubavnu priču iza sebe. Iako se trudi da svoj privatni život drži daleko od očiju javnosti, o njenoj ljubavi sa rediteljem Igorom Vukom Torbicom se dugo govorilo.

Igor i Hana su bili u vezi pet godina i važili su za jedan od najlepših parova. Ipak, tragičan kraj dogodio se kada je 16. juna 2020. godine presudio sebi. Nakon ove tragedije Hana se na neko vreme potpuno povukla sa javne scene.

Igor Vuk Torbica, reditelj
foto: Printscreen/Youtube

- U mom srcu je toliko puno ljubavi za čoveka koji mi je pružio najlepše trenutke mog života da želim da tu ljubav podelim sa svetom. I pustim svetlo i život da odnesu pobedu nad besmislom ovog vremena. Igor je bio i ostaće moj svetionik. Ka njemu idem, zauvek. Takvi ljudi su retki, njih treba samo voleti - napisala je tada.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track