IMALA JE 39 KILOGRAMA I ŽIVELA NA VODI: Glumicu izbacili na ulicu, jedva je spasili, a od mizerne PENZIJE NE MOŽE DA PLATI NI SOBU
Foto: Printscreen YouTube

sada se oporavila

IMALA JE 39 KILOGRAMA I ŽIVELA NA VODI: Glumicu izbacili na ulicu, jedva je spasili, a od mizerne PENZIJE NE MOŽE DA PLATI NI SOBU

Kultura -

Glumica Jadranka Matković u svojoj bogatoj karijeri ostvarila je brojne uloge – kako na sceni tako i na malim ekranima, gde je odigrala više od sto rola.

Kao deo stare jugoslovenske garde glumaca, koji su stvarali televiziju upisala se u istoriju domaće kinematografije. Glumačku karijeru započela je 1969. godine u seriji "Sumorna jesen", a zapažene uloge ostvarila je u filmovima "Čaruga" i "Bogorodica". Ipak, to nije bilo dovoljno da je zaobiđu životne nedaće.

Život na ulici

Jadranka Matković
foto: Printscreen YouTube

Pre nekoliko godina, sada 73-godišnja glumica iseljena je iz gradskog stana od 23 kvadrata koji se nalazi na četvrtom spratu bez lifta, u kojem je živela od 1988. godine kao nezaštićeni podstanar.

- Dan pre nego što su mi izbacili stvari na ulicu, došao je advokat i rekao mi da od sutra više ne živim tamo. Otišao sam mirno, a sutradan sam našao sve svoje stvari razbacane po ulici. Srušila sam se od šoka - rekla je tada glumica.

Jadranka Matković
foto: Printscreen YouTube

Tada je imala penziju od 2.600 kuna (oko 40.000 dinara) i primala je 300 kuna (oko 4.500 dinara) pomoći. Ipak, ovaj novac nije bio dovoljan za njen normalni život, a krov nad glavom našla je u Domu za stare i nemoćne na Medveščaku.

Imala je 39 kilograma

Nudili su joj jednokrevetni stacionar, u domu ali on je koštao mnogo više nego što je mogla da priušti sa svojom penzijom.

- Kad se nađete u takvoj ustanovi, ljudi vas otpišu, nestanete iz javnog života. Gledam da vidim ko od mojih starijih kolega uopšte radi. Malo ih je. Bilo bi lepo da ponovo pucam, ali nisam siguran koliko sam fizički spreman za tempo rada od jutra do mraka. Odavno sam van toga - rekla je Jadranka.

Jadranka Matković
foto: Printscreen/Youtube/Jadranka Matković

Pre par godina je završila u bolnici jer više nije mogla da jede. Kako je otkrila bukvalno je živela na vodi. Imala je samo 39 kilograma u tom trenutku i lekar joj nije dozvolio da se vrati u hladni i destruktivni prostor u kome je tada živela.

- S obzirom na moje zdravstveno stanje i godine, tražila je da budem prebačena u starački dom. Došla sam bolesna i smestili su me u bolnicu. Oporavila sam se, ugojila bar pet, šest kilograma, doručkujem, ručam, večeram... Sve je dobro kuvano, raznovrsno, ima dosta zelenila i voća - kaže ona.

Godinama bila slobodan umetnik

Kako je objasnila ranije u razgovoru za Story ona je godinama radila kao slobodan umetnik, zbog čega nije stekla pravo na veću penziju.

Jadranka Matković
foto: Printscreen/Youtube/Jadranka Matković

- Bio sam spoljni saradnik, što znači da nisam bio na stalnoj plati. Zato imam mizernu penziju. Da mogu da vratim vreme, sve bih uradila drugačije. Sama sam sebi odsekla noge jer sam pristala da radim za više novca, a nisam bila stalno zaposlena – iskreno je rekla ranije Jadranka.

Kako je otkrila, odluka da ode u dom bila je najispravnija budući da se sada oseća bolje i provodi vreme čitajući knjige i gledajući filmove.

Jadranka Matković
foto: Printscreen YouTube

- Otkako sam u domu, dobro sam se oporavila. Mora da sam se ugojila šest, sedam kilograma. Imamo redovne obroke, dovela sam sebe u red. Stres mi je pravio najveće probleme. Stres od stana, iseljenje, sve je izazvalo moje loše zdravlje. Sve je to za mene bio šok – rekla je glumica.

(Kurir.rs/I.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track