DRUGA STRANA FRANCUSKE, KOJA SE NE VIDI NA PRVI POGLED Pjer Košar: Festival se širi i raste, ove godine imamo i novu lokaciju
Foto: Promo/Filip Olćan

Počeo 6. Festival francuskog filma

DRUGA STRANA FRANCUSKE, KOJA SE NE VIDI NA PRVI POGLED Pjer Košar: Festival se širi i raste, ove godine imamo i novu lokaciju

Kultura -

Projekcijom filma "Nepoželjni" reditelja Ladža Lija i u prisustvu mnogobrojnih ljubitelja francuske kinematografije počeo je 6. Festival francuskog filma.

Tri sportska filma

Tokom četiri dana festivala publika će imati priliku da uživa u najnovijim ostvarenjima francuske kinematografije pod vedrim nebom u Beogradu i u bioskopima u Novom Sadu i Nišu. Osim glavnog programa, u toku festivala biće održan i OFF program - Ciklus sport na filmu (u susret Olimpijskim igrama), koji će predstaviti tri sportska filma u MTS dvorani.

Festival francuskog filma
foto: Promo/Filip Olćan

Svečanom otvaranju na Kosančićevom vencu prisustvovali su Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji, Ladž Li, reditelj, Aleksi Manenti, glumac, kao i Dragan Bjelogrlić, ovogodišnji kum festivala.

- Festival se širi i raste, ove godine imamo i novu lokaciju, Beograd baštu na Zvezdari, a filmovi će se gledati i u drugim gradovima Srbije. Drago mi je što su francuski umetnici Ladž Li i Aleksi Manenti s nama - rekao je na otvaranju Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji.

Festival francuskog filma
foto: Promo/Filip Olćan

Ladž Li, reditelj filma "Nepoželjni", izrazio je zadovoljstvo zato što prikazuje svoj film u Beogradu i istakao:

- Nova priča je na neki način nastavak filma mog prvog "Jadnici". Glavna ideja mojih filmova je da predstavim francuska predgrađa u prethodnih trideset godina i mogu već sad da najavim da je u pitanju trilogija. Radujem se što ćete da podelite utiske sa mnom i hvala svima koji su doprineli da Beograd ima ovako važan festival koji prikazuje filmove iz Francuske.

Aleksis Manenti
foto: EPA Claudio Onorati

Glumac Aleksi Manenti publiku je pozdravio na srpskom i rekao da je jako srećan što je u Beogradu i što ima priliku da predstavi film "Nepoželjni", naglasivši da je u pitanju film koji prikazuje drugu stranu Francuske, koja se nekad ne vidi.

Ima i drugi deo

Projekcije filmova odvijaju se na više lokacija u Beogradu, uključujući Kosančićev venac, Silose Beograd i zvezdarski park Beograd bašta, kao i u MTS dvorani. U Novom Sadu filmovi se prikazuju u sali Kulturnog centra, dok se u Nišu projekcije održavaju u bioskopu Sine grand Delta planet. Drugi deo festivala biće održan od 4. do 7. jula na platou između dve kule poslovnog centra "Ušće" na Novom Beogradu, dok će program u Zrenjaninu biti naknadno objavljen.

Bonus video:

02:52

SADA SVI PRAVE FILMOVE O SVEMU, OSEĆAM ODBOJNOST PREMA TOME! Hari Mata Hari otkriva da li bi voleo da se o njemu snimi film

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track