"OLIMPIJADA IMA DVE KUĆE – STARU U GRČKOJ I NOVU U FRANCUSKOJ": U Parizu otvorena izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta"
Foto: Nemanja Mićević

Kulturni centar

"OLIMPIJADA IMA DVE KUĆE – STARU U GRČKOJ I NOVU U FRANCUSKOJ": U Parizu otvorena izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta"

Kultura -

Povodom predstojećih letnjih Olimpijskih igara, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković zajedno sa ministrom kulture Nikolom Selakovićem prisustvovalo su sinoć otvaranju izložbe "Sport u umetnosti. Umetnost sporta", u Kulturnom centru Srbije u Parizu koja prikazuje umetnička dela i predmete nastale u periodu od 1858. do 2018. godine.

Izložba, Pariz
foto: Nemanja Mićević

Izložbu su organizovali Galerija Matice srpske u saradnji sa Muzejom Jugoslavije i Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

"Ova izložba predstavlja simbiozu sporta i umetnosti zahvaljujući kojoj će srpsko kulturno nasleđe i sportski uspesi postati još vidljiviji evropskoj i svetskoj publici", izjavila je predsednica Gojković.

Izložba, Pariz
foto: Nemanja Mićević

Postavku čine odabrana dela koja potpisuju Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Steva Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović Dujac, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, ali i Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo, Pistoleto, Gotfrid, Helnvajn i Džejms Rozenkvist.

Pored umetničkih dela sa motivima sporta, pariska publika će imati priliku da vidi fotografije, sportske rekvizite, medalje i odličja koja svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista sa prethodnih Olimpijskih igara.

"Na taj način, dobijen je spoj umetničkih i prikladnih predmeta, koji zajedno najbolje ilustruju sportske teme u opusima srpskih slikara i kolekcijama muzeja Republike Srbije i Republike Srpske", rekla je Gojkovićeva.

Izložba, Pariz
foto: Nemanja Mićević

Na otvaranju izložbe, ministar kulture Nikola Selaković istakao je da će u Gradu svetlosti od danas svetlo zasijati jače, bojama srpske trobojke, u sjaju predstojećih olimpijskih svečanosti.

"Ovaj događaj je izuzetno bogat simbolikom. Kao što i sama Olimpijada ima dve kuće – staru u Grčkoj i novu u Francuskoj, taj sjaj će tokom olimpijskih igara sijati iz čak dve srpske kuće u Parizu, koje će istovremeno predstaviti duh srpskog olimpizma i srpsku umetnost učesnicima i posetiocima ovih Olimpijskih igara", rekao je ministar Selaković.

1 / 6 Foto: Nemanja Mićević

Događaju su prisustvovali i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski, direktorka Muzeja Jugoslavije mr Neda Knežević, direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci prof. dr Sarita Vujković, direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić, ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović i druge zvanice.

Kurir.rs/ RTV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track