Prošlo je tačno dve decenije otkako je glumica Nada Macanković počela svoju karijeru pred kamerom. Uloga u seriji "M(j)ešoviti brak" samo je odškrinula vrata koja joj je potom potpuno otvorila rola u sitkomu "Ljubav, navika, panika". Početkom ovog leta u fokus ju je vratila predstava BDP "Kramer protiv Kramera", u kojoj tumači lik koji je u istoimenom filmu oživela Meril Strip. To je bio povod da se prisetimo njenog zadatka u filmu "Ruski konzul", ali i činjenice da joj je sin nakon uloge u "Južnom vetru" krenuo njenim stopama

dsc08863.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

. Iza vas je premijera predstave "Kramer protiv Kramera". Šta je bilo presudno da prihvatite ovu ulogu?

- Ovo je uloga kakvu čekam otkad se bavim glumom, tako da nije bilo pitanje da li ću je prihvatiti, već sam je dočekala sa ogromnim oduševljenjem i zahvalnošću Bobanu Skerliću što mi je pružio takvu priliku i zadovoljstvo za igru.

Godinama ste na Krstu, gde su iz filmova nastale veoma uspešne predstave. Imate li dobar osećaj u vezi s ovim komadom?

- Na osnovu našeg osećaja dok igramo, i osećaja cele ekipe i nekoliko kolega koji su pogledali generalne probe, verujem da imamo dobru predstavu koju će publika voleti.

kramer-protiv-kramera-foto-dragana-udovicic-2.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Koliko se ova priča oslanja na istoimeni film?

- Nismo diskutovali o filmu na probama baš zato da ne bismo ušli u neku vrstu imitacije, iako smo ga, naravno, svi pogledali i smatramo da je sjajan. Radili smo na osnovu romana i pozorišnog komada koji je napisao Ejvori Korman. On se u nekim segmentima razlikuje od filma.

Tumačite lik koji je na filmu dočarala legendarna Meril Strip. Osećate li se počastvovano, je li vam ikada, ako ne sada, služila kao uzor i inspiracija?

- O da, ona je definitivno moja omiljena glumica. Nikad je nisam gledala a da me nije fascinirala i očarala. Uzor mi je u svakom pogledu, svojom predanošću ulogama, beskrajnom maštom i mudrim čuvanjem privatnog života.

meril-strip0137051648.jpg
SPRING CREEK PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia 
foto: SPRING CREEK PRODUCTIONS - Album / Album / Profimedia

U poslednje vreme se snima više nego ikad, ali vas nema previše u podelama. Da li je to vaša odluka?

- Poslednje dve godine puno sam snimala, a pre toga sam bila na porodiljskom odsustvu. Neki projekti će izaći sledeće godine.

Srca publike osvojio je "Ruski konzul". Po čemu ćete pamtiti snimanje?

- Bilo je veoma uigrano i opušteno, imali smo sjajnu priču, reditelj je izabrao vrhunske glumce sa Žarkom Lauševićem na čelu i prepustio njima da kreiraju uloge po svom osećaju. Verujem da je to odličan film.

ruski-konzul-film-nada-mancankovic-u-ulozi-vida-murici-foto-vision-team.jpg
Vision team 
foto: Vision team

Kako je bilo igrati ženu za koju već nakon prvog čitanja znate da je publika neće voleti?

- Ja sam to shvatila kao veliki izazov, nastojala sam da razumem tu ženu da bih je verodostojno odigrala.

Gledamo i vašeg sina kako raste u serijalu "Južni vetar". Da li radite s njim na toj ulozi?

- Radila sam s njim da savlada tekst, ali nisam se mnogo mešala u njegovu glumu. Deca to imaju prirodno jer lako poveruju u zadatu situaciju, njihova mašta je moćnija nego naša.

juzni-vetar-1-foto-aleksandar-letic.jpg
Aleksandar Letić 
foto: Aleksandar Letić

Kakve su šanse da se s njim pojavite u kadru?

- Nisam o tome razmišljala, ali ako se on zaista bude bavio glumom kad poraste, možda dođe i do toga.

Od "M(j)ešovitog braka", gde ste se prvi put pojavili, prošlo je tačno 20 godina. Jeste li zadovoljni kako vam se razvijala karijera?

- U "M(j)ešovitom braku" sam samo kratko zaigrala, pravi početak moje karijere bila je serija "Ljubav, navika, panika", po kojoj me i danas prepoznaju. Imala sam i pauze zbog sticaja okolnosti i privatnog života, ali zadovoljna sam i radujem se onome što me tek čeka.

ljubavnavikapanika1.jpg
Printskrin 
foto: Printskrin

Kako danas gledate na rolu Mace?

- Mislim da sam se dobro snašla u tome, iako nisam previše truda ulagala u sve to. Nekako mi je bilo prirodno da igram Macu u tim godinama, verovatno sam imala dosta sličnosti s njom. Bilo mi je mnogo zabavno na snimanju.

Šta ste naučili od Seke Sablić i Nikole Simića, koji su vam igrali roditelje?

- Upijala sam zanat od njih. Komični dar je poseban talenat, a njih dvoje su bili nestvaran tandem u tome.

sddefault.jpg
Printskrin 
foto: Printskrin

Za glumce važi nepisano pravilo da su mimo posla potpuno drugačiji. Jesu li i van kadra bili komičari?

- Nemam takav utisak. Uglavnom sam sa svim kolegama sa kojima sam radila imala lep profesionalan odnos, a oni koji su duhoviti na sceni, kao što je bio na primer Lane Gutović, s kojim sam 12 godina igrala u Zvezdara teatru, još su duhovitiji van nje.

Da li televizija ima moć kao kad ste vi počinjali?

- Definitivno ne. Društvene mreže su negativno uticale na televiziju.

dsc08871.jpg
Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Za glumice važi nepisano pravilo da im pisci posvećuju malo dobrih uloga. Smatrate li da će vam zrele i najbolje godine doneti prave role?

- Što se pozorišta tiče, upravo me je dočekala uloga kakvu sam zaista oduvek priželjkivala. Možda je mogla i ranije doći, a možda nisam bila spremna. Nadam se da će mi budućnost doneti još takvih uloga.

Postoje li idealne i prave godine za glumicu?

- Mislim da ne. Sve godine života jedne žene imaju svoje priče, pa tako i za glumice svih godina ima dovoljno mogućih uloga.

Šta je za vas gluma?

- Predivna igra, istraživanje sebe i svojih osećanja, povezivanje s ljudima na najdivniji mogući način.

nada-macankovic-2.jpg
ATA images 
foto: ATA images

Da li je glumici lakše da uskladi posao i majčinstvo?

- Tip sam osobe koji želi i voli da radi, majčinstvo me beskrajno ispunjava, ali nije mi dovoljno, potreban mi je i lični razvoj i prostor da razvijam svoju maštu i kreativnost. Tako da se u mom slučaju gluma i majčinstvo savršeno dopunjuju.

Imate li još neka interesovanja pored posla?

- Volim prirodu, da boravim u njoj, volim knjige, dobre serije i filmove, sport i jogu. A pre svega volim da provodim vreme s dragim ljudima.