"NE BRINITE, SVIRAĆEMO MI JOŠ, TEK NAM JE 50": Bijelo dugme posle 35 godina u Nišu, a u publici i jedan naš KOŠARKAŠ FOTO
Foto: Studio 42, Ustupljene fotografije

iza kulisa

"NE BRINITE, SVIRAĆEMO MI JOŠ, TEK NAM JE 50": Bijelo dugme posle 35 godina u Nišu, a u publici i jedan naš KOŠARKAŠ FOTO

Kultura -

Najveći rok bend na ovim prostorima Bijelo dugme počeo je svoju veliku turneju "Doživeti stotu" u Nišu. Svetski dan muzike obeležili su nezaboravnom svirkom na platou Niške tvrđave, a kako tvrde organizatori, pao je i rekord, jer je na koncertu u subotu veče bilo oko 20.000 ljudi.

- Dobro veče, narode, evo došli starci da vas malo zabavljaju - nasmejao je publiku Mladen Vojičić Tifa.

Bijelo dugme
foto: Studio 42, Ustupljene fotografije

Dugme je u ovoj postavci poslednji put nastupilo u Nišu pre tačno 35 godina, 21. februara 1989, u prepunoj hali Čair. Da čuju njihove najveće hitove, došli su fanovi iz Rumunije, Makedonije, Hrvatske, ali i iz Dubaija.

- Obećavam dobar koncert. Biće ludo. Ko ne poludi, taj nije normalan - izjavio je Bregović.

Goran Bregović, Bijelo dugme
foto: ATA images

Tropske temperature nisu bile problem. Menadžer benda Adis Gojak uspeo je da nabavi pokretne klima-uređaje kako Goran Bregović, Zoran Redžić, Dragan Điđi Jankelić na bubnjevima, Ognjen Radivojević na klavijaturama, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović ne bi razočarali publiku.

Na Niškoj tvrđavi su se okupili fanovi svih uzrasta uživajući u dobro znanim pesmama ovog sastava, koji je koncert počeo pesmom "Padaju zvezde", da bi usledio veliki hit "Svi marš na ples". Hiljade ljudi horski su pevale hitove "Đurđevdan", "Ima neka tajna veza", "Ružica" i druge.

Goran Bregović, Bijelo dugme
foto: ATA images

Ceo dan je u Nišu bio posvećen ovom sastavu, čiji su članovi zagazili u sedmu deceniju. Kao i nekada, i deca i stariji su čekali Gorana Bregovića i ekipu da se slikaju i zatraže autogram. Koncert je odisao atmosferom jugonostalgije među svim generacijama. Publika je naterala "dugmiće" da odsviraju dva bisa, pa je koncert završen dva sata iza ponoći.

- Ne brinite, sviraćemo mi još, tek nam je pedeset - poručio je Alen Islamović. Bend turnejom "Doživeti stotu" slavi pola veka postojanja, a početna stanica nije slučajno bio grad na Nišavi. Goran Bregović je ovom gradu služio vojni rok i tu je pronašao inspiraciju za neke od pesama.

Bijelo dugme
foto: Ustupljene fotografije

Veliki fan grupe Bijelo dugme je i košarkaš Bogdan Bogdanović. Naš reprezentativac i NBA zvezda upoznao se s Tifom i Alenom, kao i s Goranom Bregovićem.

Oldtajmer fest je zatvorio nastup Beogradskog sindikata. Koncertna turneja treba da se održi u 50 gradova, a nastavlja se u Kragujevcu (28. jun), Banjaluci (5. jul), Trebinju (3. avgust), Puli (25. avgust), Splitu (31. avgust)...

Bonus video:

03:35

Bijelo dugme u Nišu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track