SRPSKO SELO, KOKOŠKE I "SMEDEREVAC" U NOVOM SPOTU FRANCUSKE PEVAČICE: Porede je s Edit Pjaf, a evo ko je njene DEDA i šta kaže
Foto: EPA/PATRICK VAN EMST, Privatna Arhiva

Svetski a naš!

SRPSKO SELO, KOKOŠKE I "SMEDEREVAC" U NOVOM SPOTU FRANCUSKE PEVAČICE: Porede je s Edit Pjaf, a evo ko je njene DEDA i šta kaže

Kultura -

Miljenica evrovizijske publike, francuska pevačica srpskog porekla Barbara Pravi objavila je novi singl "La Pieva", kojim se okreće svojim korenima i istražuje drevne priče iz folklora. Naslov numere simboliše pripovedače i pevače koji su svoje priče prenosili s kolena na koleno i sakupljali ih tokom svojih životnih avantura. Uz singl, objavljen je i muzički spot snimljen u Srbiji čiju režiju potpisuje Vladimir Janjić.

Barbara Pravi
foto: Printskrin / You Tube

Publika širom sveta može da se upozna s lepotama Srbije, našim selom, da vidi kako se mesi pogača, pravi torta i sve sprema na šporetu "smederevcu". Kao manekeni u spotu pojavljuje se cela njena srpska porodica.

- Voleo bih da moja unuka Barbara, koja je svoj život posvetila muzici i pevanju, poznaje svoju kulturu i korene naše porodice da bi poznavala sebe i razumela šta joj sudbina donosi - izjavio je Barbarin deda iz Srbije Petar Pjević, kog muzičarka često ističe kao svoju veliku inspiraciju za umetnost.

Barbara Pravi
foto: Printskrin / You Tube

Novim singlom umetnica najavljuje i svoj predstojeći studijski album, koji takođe nosi naziv "La Pieva", i njegov izlazak je planiran za 6. septembar. Muzičarka već istog meseca kreće na veliku turneju, koja će trajati sve do aprila 2025. godine, a osim Francuske, posetiće Belgiju, Holandiju i Švajcarsku. Evropskoj publici Barbara je poznata pre svega po hitu "Voila", kojim se predstavila na Pesmi Evrovizije 2021. godine i zauzela impresivno drugo mesto u finalu, navodi njen izdavač "Univerzal mjuzik".

Barbara Pravi
foto: Printskrin / You Tube

Rođena je 10. aprila 1993. u Parizu. Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru od početka od 2015. godine, kada je potpisala prvi ugovor za "Kapitol rekords".

- Takav talenat rađa se jednom u deset godina. Ona preuzima koplje neponovljive Edit Pjaf i baca ga još dalje - pisali su o njoj mediji.

Barbara Pravi je simbol mladosti i frankofonije. Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko poreklo, ali u njeni venama ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi. Pesmu "Deda" posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz. Pesma nosi reči ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj. Njegov utopistički pogled na svet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprineo njihovoj posebnoj vezanosti. Pažljivo je odabrala svoje umetničko ime Pravi, smatrajući da upravo ta srpska reč ističe njenu autentičnost.

Barbara Pravi
foto: Profimedia

Barbara Pravi je angažovana na polju borbe za prava žena i jedna je od 39 izvođačica pesme koja je postala himna Pokreta za oslobođenje žena - "Débout les femmes" (Žene, ustajte). Reč je o adaptaciji na francuski nemačke pesme koje su 1933. komponovale zatvorenice jednog nemačkog logora. Mnoge njene pesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa. Takva je pesma "Chair" (Telo), koja peva o proživljavanju abortusa, ili "Malamour" (Pogrešna ljubav), koja govori o osvešćivanju i suprotstavljanju bračnom nasilju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track